Žijeme aktívne so seniormi!

Ako naši rodičia alebo klienti starnú, býva zvykom, že začnú mať radi svoje pohodlie a vo veľkom neholdovať akýmkoľvek fyzickým aktivitám. Či už je tomu tak kvôli fyzickej bolesti alebo inému dôvodu, len také domáce posedávanie môže ich zdraviu veľmi škodiť. Ale práve kvôli pravidelnému pohybu a fyzickým aktivitám si môžu udržiavať svoje zdravie a telo v kondícií.

Pohyb pre dlhší život Pravidelná fyzická aktivita je veľmi podstatná súčasť starania sa o seba v akomkoľvek veku a platí, čím starší človek tým toto pravidlo platí viac. Medzi benefity ktoré fyzická aktivita v pokročilom veku prináša, patria:
• Kardiovaskulárne zdravie
• Zdravé kĺby a svaly
• Oveľa lepšia nálada
• Lepšia pamäť
• Socializovanie sa s inými, resp. stretávať a vidávať iných na prechádzkach
Predtým ako začnete praktizovať akýkoľvek pravidelný pohyb s klientom, určite sa poraďte s prislúchajúcim lekárom aby sa predišlo akýmkoľvek poraneniam. Aj týmto úkonom môžete pomôcť klientovi bojovať s ťažkou chorobou, udržať ich v “rytme života” a hlavne, môžete zlepšiť ich mentálne zdravie.
Ako presvedčiť seniora aby sa viac hýbal? Váš klient je možno tvrdší oriešok a bude potreba ho trochu viac presviedčať aby naštartoval svoje aktívne bytie. Tu je pár krokov, ako postupovať pri presviedčaní pozitívnym a milým spôsobom:
• Cvičte spolu- aby ste klientovi pomohli adaptovať sa do novej aktívnej rutiny, vyhraďte si určitý čas počas dňa na cvičenie alebo prechádzky. Cvičením máme na mysli aj napríklad spoločné krútenie zápästím, členkami a podobné nenáročné “cviky”.
• Vytvorte si rutinu- Výskumy hovoria, že trvá 30 dní aby si človek navykol na nový zvyk v jeho živote. Pomôžte klientovi vybudovať si tento návyk- chodievajte plávať každé ráno v Utorky. Precvičujte zápästia a členky každý štvrtok popoludní- a tak ďalej.

Ak si nájdete čas pomôcť klientovi na ceste za viac pohybom, pomôžete mu v skutočnosti aj k dlhšiemu, plnohodnotnejšiemu životu. Ak máte nejaké špecifické otázky ohľadom konkrétnych aktivít a cvikov, prekonzultujte ich s klientovým lekárom. Zhromažďovanie akýchkoľvek informácií môže pomôcť klientovi žiť nielen zdravší, ale aj lepší život.