Zaujímavosti o Bristkej kráľovskej rodine, ktoré ste možno netušili!

Britská kráľovská rodina-mnohí z nás si pod týmto “pojmom” predstavia akúsi noblesu, honosné sídla, nádherné róby ako aj napríklad milú a usmievavú Kate Middletonovú. Momentálne vládnuca dynastia sa nazýva dynastiou Windsorovcov, ktorej počiatky siahajú až do roku 1910, kedy sa britský panovník Juraj V. rozhodol pomenovať svoju dynastiu na Windsorovú.

História britskej kráľovskej rodiny ako takej siaha až do 10. storočia, kedy historicky prvým panovníkom tejto krajiny sa stal kráľ Athelstan, vnuk Alfreda Veľkého.
Málokto z nás možno naozaj vníma vzácnosť Kráľovnej Alžbety II., ale vždy keď niekam cestuje, služobníctvo jej spolu s batožinou nesie aj zásoby jej vlastnej krvi, pre prípad núdze. To je starostlivosť! :) A aby toho nebolo málo, na každú cestu si berie so sebou svoj vlastný čajník a šáločky, aby si svoj obľúbený čaj mohla vychutnať kdekoľvek a kedykoľvek.


Pri cestovaní ešte zostaneme. Vedeli ste že keď sa členovia kráľovskej rodiny vyberú na zahraničnú cestu, majú prísny zákaz konzumovať morské plody a príšery? Je to preto, lebo práve tieto jedlá nesú vysoké riziko priotrávenia sa.


Každý z nás rád príjma darčeky, však? No vedeli ste že členovia britskej kráľovskej rodiny sú viazaní protokolom prijať akýkoľvek dar, ktorý im verejnosť daruje? O následnom “osude” darovaných vecí vždy rozhoduje kráľovná, lebo koniec koncov ide o kráľovský majetok.
Kate Middletonová, manželka druhého nástupcu na trón princa Williama, je prvá kráľovská manželka ktorá ma vysokoškolský titul. Vyštudovala dejepis na univerzite St. Andrews, ktorá sa nachádzka v Škótsku. Ak ste sa niekedy pýtali kde sa Kate a William spoznali, bolo to práve počas štúdia na danej univerzite :)


Keď cestujete na dovolenku s rodinou, všetci cestujete spolu, však? Ak ste člen britskej kráľovskej rodiny, nemôžete cestovať s viac ako jedným ďaľším členom rodiny. Predchádza sa tým možnej strate viacerých potomkov naraz. Avšak, princ William and Kate sa rozhodli že toto pravidlo narušia a cestujú spolu ako rodina. Je však viac než isté, že keď ich najmladší synček George dovŕši 12 rokov, budú s otcom cestovať oddelene.


Kráľovnej kabelka a tajné signály? Nie to nieje sci-fi film. Keď si kráľovná Alžbeta vyloží kabelku an stôl pri večeri, znamená že dojedla a tým pádom sú ostatní prísediaci nútení skončiť taktiež. Ak si kráľovná prehodí kabelku z ľavej ruky do pravej, znamená to že konverzácia ktorú práve s niekym mala, je pomaly na konci.


Členovia kráľovskej rodiny si do roku 2011 nemohli zobrať za manžela/manželku Rímskokatolíkov. Vyplývalo to z dohody o usadení z roku 1701, ktorú však kráľovná Alžbeta zrušila a členovia rodiny si môžu vziať kohokoľvek, samozrejme to musí však najprv schváliť kráľovná.

Dúfame, že ste sa aj vy naučili niečo nové o britskej kráľovskej rodine, ktorá ako jedna z posledných v Európe prechováva túto úžastnú tradíciu, bez ktorej by nebola Británia Britániou.


Poďte s nami spoznávať krásy Veľkej Británie, všetky pracovné ponuky nájdete na www.best-job.sk