Zásady stravovania u seniorov

Hovorí sa, že vekom ľudia menia svoj vzťah a postoj k jedlu. Mnoho opatrovateliek nám dá za pravdu. Starnutím ľudia prechádzajú rôznymi životnými situáciami a prechodmi a preto častokrát stratia motiváciu variť a chuť do jedla ako takú.

Lepšie stravovanie u seniorov

Výskumy hovoria, že existujú ľudia, ktorí pred tým ako dostali opatrovateľku prežívali týždne len na keksíkoch a sušienkach. My sme sa rozhodli spísať vám rady a tipy, ako sa čo najlepšie starať o výživu seniora.


Tri základné piliere správnej výživy:
 PRAVIDELNOSŤ- strava má byť rozdelená na 5-6 porcií denne, treba však rešpektovať stravovacie zvyklosti seniora.
 PESTROSŤ a VYVÁŽENOSŤ- diétne obmedzenia je potrebné zvážiť . pretože sú často zbytočne obmedzujúce a skľučujúce. Navyše, je otázne, či napr. diabetická diéta prispieva k zlepšeniu stavu cukrovky, alebo nie. Vplyv takejto stravy bol dostatočne preskúmaný len u pacientov stredného veku. V každom prípade platí, že treba do stravy zaradiť čo najviac vitamínov- vy najlepšie viete čo senior zje a čo nie.
 VHODNÁ ÚPRAVA JEDLA- strava má byť pripravená/upravená podľa zdravotného stavu seniora. Často sa vynechávajú tvrdé hrubé časti, kôrky, zapečené pokrmy; volíme šetrnejšiu, nedráždivá úprava stravu, v ľahko stráviteľnej podobe (pučenie, mixovanie).


Veľmi podstatný je aj pitný režim a kultúra stolovania ako taká. V príjemnom, peknom a pokojnom prostredí a tiež v prirodzenom kontakte s inou osobou sa človek naje oveľa lepšie a viac, ako keď bude jesť sám a v strese. Preto je potrebné venovať pozornosť aj úprave pokrmu na tanieri. Seniori bývajú často ohrození dehydratáciou, pretože so zvyšujúcim sa vekom prirodzene ustupuje pocit smädu. Pritom každý človek by mal počas dňa vypiť aspoň osem stredne veľkých pohárov. Pri zvýšenej strate tekutín, napríklad pri horúčkovitých ochoreniach, hnačke alebo zvracaní, pri zvýšenom potení a v horúcom počasí, je potrebné príjem tekutín ešte zvýšiť.


Ako teda podporiť chuť do jedla? Vyšší vek sa vyznačuje častými poruchami chuti, takže pri príprave jedál je možné používať väčšie množstvo korenia. To sa však nevzťahuje na kuchynskú soľ, denná dávka soli by nemala prekročiť 5 g). Seniorom podávame obľúbené pokrmy (čo ale neznamená, že dovolíme, aby senior jedával 5x do týždňa rezeň s hranolkami alebo palacinky). Odporúča sa napríklad jesť a piť v sede, a následné zotrvať v tejto polohe aspoň 30 min, pre lepšie trávenie. Tipy na vyvážené obedy: Cícerová polievka a cuketové placky, Hŕstková polievka, kuracie prsia na šťave s ryžou a ľadovým šalátom, Šošovicová polievka,  pečené bataty
s parmezánom a paradajkovo-cibuľový šalát, Brokolicová krémová polievka, losos s maslovými zemiačkami a cviklovým šalátom, zemiaková polievka na kyslo, šalát
s mozzarelou a cherry paradajkami.