Výživa zohráva dosť dôležitú úlohu v starostlivosti o starého človeka. Najmä preto, lebo ovplyvňuje jeho celkový stav organizmu, jeho telesný a duševný výkon, odolnosť voči infekciám, stresu a napomáha aj rýchlejšiemu hojeniu rán.
Pri opatere starého človeka by sme mali venovať pozornosť zloženiu stravy a jej energetickej hodnote. Výška energetického príjmu u starších osôb nad 60 rokov by mal byť 8000-8400 kJ. Výrazne je potrebné dopĺňať telu živočíšne bielkoviny ( mäso, mlieko, mliečne výrobky, vajcia).
Z vitamínov by nemali chýbať najmä E, beta-karotén, C, kyselina listová a B12. Najviac sa ich nachádza v ovocí, preto ho treba vkladať do denného jedálnička čo najčastejšie. Z minerálnych látok často chýba seniorom železo, zinok a vápnik. Ďalej je nevyhnutné zabezpečiť dostatočný prísun tekutín, najlepšie 2 litre denne v podobe bylinných čajo, minerálnych vôd a riedených ovocných džúsov. Keďže pocit smädu sa vekom stráca hrozí staršiemu organizmu rýchlejšie dehydratácia, s čím sú spojené aj riziká trombózy a zápchy.
K najčastejším poruchám výživy v starobe sú obezita a malnutrícia. Obezita je u starých ľudí pomerne častá, najviac u žien a vedie často k vzniku diabetu. Malnutrícia je príčinou nepomeru medzi nízkym energetickým príjmom a jeho zvýšenou potrebou a prejavuje sa nechutenstvom a slabosťou.
Seniorom potrebujeme niekedy zabezpečiť nutričnú podporu napr. Popíjaním alebo podávaním výživných roztokov do žily.
Na záver uvádzame pár tipov, ktoré môžu opatrovateľky motivovať k správne výžive zverených seniorov:
* čo najpestrejšia pravidelná strava
* mechanická úprava stravy v prípade potreby
* vcítiť sa do zdrav. Stavu seniora, nerobiť nátlak
* zohľadňovať chuťové prefrencie
* dodržiavať pitný režim
* dostatočný príjem ovocia, zeleniny a bielkovín