VPLYV JARI NA NÁŠ ORGANIZMUS

Bezpochyby každému z nás dobre padnú prvé lúče jarného slniečka. Prečo sa však cítime na jar šťastnejší? Keďže vieme, že existuje určitá súvislosť medzi počasím a našou náladou, môžeme si túto jarnú eufóriu aj zdôvodniť.

Vedecky sa dokázalo, že toto dlho očakávané ročné obdobie má značný dopad na hormóny v našom tele. Prišlo sa na to, že za stav našej nálady sú zodpovedné najmä melatonín a serotonín. Správna hladina melatonínu, inak nazvaného aj hormón spánku, zaručuje nášmu telu dobrý odpočinok, avšak akonáhle jeho hladina poklesne, často trpíme nespavosťou. S blížiacim sa večerom a stmievaním dávajú naše oči podnet mozgu, aby začal vytvárať melatonín, ktorý v nás navodí atmosféru únavy a uloženiu sa k nočnému odpočinku. Keď sa skôr rozvidnieva a počas dňa slnko silnejšie svieti, dopadá do nášho oka viac svetla, vtedy epifýza, nazvaná aj tretie oko, vysiela pokyn do mozgu znížiť produkciu melatonínu. To vedie k tomu, že menej spíme a sme čulejší. Hormón dobrej nálady- seratonín je teda naopak spojený so svetlom. Čím viac slnečného jasu, tým vyššia hladina serotonínu a zároveň dobrého pocitu a radosti. Množstvo seratonínu v tele sa dá upraviť zdravým jedálničkom, dostatkom pohybu a spánku, žiaľ mnohí ľudia si ho umelo zvyšujú používaním antidepresív, či omamných látok.

Jar je okrem toho aj ročným obdobím bohatým na ľudové zvyky a tradície, a to nielen preto, že je symbolom prebúdzania sa prírody, ale vďaka veľkonočným sviatkom, ktoré sa v tom čase slávia.

K významným dedinským zvykom u nás na Slovensku patrilo vynášanie slamenej figuríny-Moreny, ktorá bola oblečená do ženských šiat. Keďže symbolizuje zimu a smrť, s príchodom jari sa ju dedinčania ponáhľali hodiť do potoka, aby s ňou odišla zima a všetka choroba. S menom Matej, v kalendári, u nás slávený 24. februára sa viaže zase pranostika starých rodičov -Matej ľady láme-, ktorá tiež nasvedčuje tomu, že vláda zimy sa čoskoro skončí a nastúpi teplé jarné počasie.

Vplyv jari má teda blahodarný účinok na všetkých nás, o čo viac na starších ľudí, ktorí sa môžu bez obáv z pošmyknutia dostať na priedomie, vyhriať sa a možno i podebatovať so známymi. Aj opatrovateĺkám nastáva veselšie obdobie a viac možností stráviť viac času so svojimi pacientami na vzduchu, v parku, či medzi ľuďmi. Nech nám všetkým prvé slnečné lúče vylúdia úsmev na tvári a zohrejú vnútro.