Viete, ako vznikla legenda o nešťastnom piatku 13-teho?

Pamätáte si, aj v rozprávke o Šípovej Ruženke bolo trinásť sudičiek, ale tanierov mali na zámku len dvanásť, preto tú poslednú na krstiny malej princeznej nepozvali. Urazila sa a Ruženku zakliala, aby spala sto rokov. Aj tu je vidieť, že práve číslu trinásť sa už v minulosti pripisovali samé negatívne veci.

Legenda o nešťastnom dni piatok 13-teho vznikla ešte v stredoveku vo Francúzsku. Za ten čas sa rozšírila do celého sveta a vydržala dodnes. Ste aj vy poverčivé a bojíte sa, čo sa v tento deň stane?
Za všetko môže francúzsky kráľ Filip IV., ktorá v piatok 13. 10. 1307 začal s masovým likvidovaním rytierov templárskeho rádu. Od tých čias majú všetci pred kombináciou tohto čísla a dňa v týždni obrovský rešpekt.


Ak trpíte Paraskevidekatriafóbiou, toto by vás mohlo zaujímať.
Piatok trinásteho patrí určite k najzvláštnejším dňom počas roka. Mnohí majú z tohto dňa doslova strach, pretože veria, že im prinesie smolu. Odborníci takejto fóbii hovoria Paraskevidekatriafóbia. Či už v jeho zvláštnu moc veríte alebo nie, máme pre vás niekoľko zaujímavých faktov.
V roku 1976 sa New Yorker Daz Baxter rozhodol zostať v posteli, pretože sa pravdepodobne bál v piatok 13. októbra vyjsť z domu. To sa mu však stalo osudným. Zahynul vo svojej posteli, keď sa zrútila podlaha pod ním.
V roku 2010 zasiahol blesk 13-ročného chlapca v Suffolku v piatok 13. o 13:13. Rozhodne pre neho nešťastné číslo.
V deväťdesiatych rokov sa vodič autobusu Bob Renphrey rozhodol do konca života nevychádzať v tento deň von. Predchádzajúce piatky mu totiž priniesli veľkú smolu. Po tom, čo zničil štyri autá, padol do rieky a bol prepustený, by sme tejto zlej povesti tiež uverili.
V piatok, 13. októbra 1972, havarovalo v Andách lietadlo Chilean Air force. Prežilo 16 ľudí, a to len vďaka tomu, že boli prinútení jesť mäso mŕtvych spolucestujúcich. 
V piatok, 13. septembra 1940, bol zasiahnutý piatimi nemeckými bombami Buckinghamský palác. Zahynuli niekoľkí členovia kráľovského personálu a takmer aj samotný kráľ George VI a kráľovná Elizabeth. 

ČÍSLO 13 V NUMEROLÓGII
 
Numerológovia v tom majú jasno, číslo trinásť je mocné. Jeho sila však vychádza zo spirituálnej energie, nie z poverčivosti. V numerológii sa všetky čísla, s výnimkou čísel 11 a 22, rozkladajú na jednociferné číslice od 1 do 9. Keď sa týmto spôsobom rozloží číslo 13, výsledkom je 1 + 3 = 4.
Číslice 1 a 3 sú v numerológii spájané s úspešnou kariérou a vodcovstvom, číslo 4 sa prikladá spoľahlivosti, pracovitosti a túžbe po dokonalosti. Samozrejme, každé číslo má aj svoje tienisté stránky. Numerológovia tvrdia, že štvorka trpí pre svoju pomalosť, malú predstavivosť, až prílišnú drinu, obmedzenosť a puntičkárstvo. Nikde však nespomínajú povestné nešťastie. 
Zhodujú sa ale, že na magickú silu čísel má vplyv aj aktuálna pozícia mesiaca a spirituálna energia, ktorá človek v tom momente vyžaruje. 

Pokiaľ veríte v nešťastie a máte čierne myšlienky, skutočne môže na vás číslo 13 pôsobiť negatívne. Na druhú stranu sa tomuto negatívnemu vplyvu môžete brániť tým, že budete svoju myseľ orientovať na pozitívne stránky života, a zbytočne si tragické okolnosti neprivolávať.

 

 

 

okračujte v texte