VIANOCE V NEMECKU A HOLANDSKU

Obdobie Vianoc je charakteristické mnohými tradíciami a zvykmi. Naše zvyky určite poznáte. Pozrime sa teraz na zvyky v zahraničí, konkrétne v Nemecku a Holandsku.

Aj k nemeckým Vianociam patrí samozrejme adventný veniec (der Adventskranz). Prvý adventný veniec vraj pochádza z prvej polovice 19. storočia z Hamburgu. Vyrobil ho Johann Henrich Wichern z dreva a ozdobil ho sviečkami, pričom každý deň zapálil jednu, aby mohli deti vedieť, koľko dní ešte zostáva do Vianoc.
Pre obdobie adventu sú typické aj vianočné trhy, nazývané Weihnachtsmärkte. Jedny z najstarších vianočných trhov sa konali už v prvej polovici 15. storočia  v Drážďanoch.
Ak si zájdete na vianočné trhy do Nemecka, určite začujete niektorú zo známych kolied. Takmer všetci poznajú koledu Tichá noc (Stille Nacht), ktorá je jedna z najznámejších nemeckých kolied, preložená do mnohých jazykov. Skomponovali ju Joseph Mohr a Franz Xaver Gruber v roku 1818.
Ak zatúžite na trhoch po vianočnej pochúťke, môžete vyskúšať vianočnú štólu. Stollen je druh koláča upečený so sušeným ovocím, orechmi, kandizovanou kôrou z citrusových plodov, prípadne marcipánom.
Darčeky nosí nemeckým deťom buď Ježiško (Christkind) alebo Weihnachtsmann.
Holandské Vianoce sú podobné tým, ktoré sa slávia v strednej a severnej Európe. Avšak na rozdiel od iných štátov, pre deti v Holandsku je najdôležitejší deň v roku 5. december. Tri týždne pred Vianoce slávi svoj sviatok Sinterklaas ( Svätý Mikuláš), ktorý prináša deťom dary. Podľa legendy žije Sinterklaas v Španieslku počas zvyšku roka, ale v zime na Vianoce cestuje do studeného Holandska s parníkom, naloženým darčekmi a prekvapeniami. Jeho príchod do prístavu je slávnostnou príležitosťou pre rodiny s deťmi, ktoré ho nedočkavo očakávajú. Na Štedrý deň dostávajú darčeky hlavne dospelí, keďže deti boli obdarované na deň. sv. Mikuláša, ale aj mnohé deti v rodinách, kde sú Vianoce s Ježiškom. Volajú ho Kerstman. Na Vianoce je Holandsko vyzdobené svetelnými výzdobami, dokonca kanály sú lemované svetlom. Na nákup si môžete zájsť na vianočné trhy. Tieto sviatky sú veľmi príťažlivé pre malých aj veľkých a taktiež pre seniorov, hlavne vtedy, keď sa necítia opustení. V toto obdobie zohrávajú práve opatrovateľky v rodinách svoju nezastupiteľnú úlohu, keď môžu poskytnúť svojim klientom spoločnosť a vytvoriť sviatočnú pohodu.