VIANOCE V HOLANDSKU

Ako trávime Vianoce u nás na Slovensku vieme asi všetci. Ale aké sú tradície v iných krajinách? Ako prebiehajú v Holandsku vianočné sviatky? Čo je tradičným vianočným jedlom, kto je to Sinterklaas?

Ako trávime Vianoce u nás na Slovensku vieme asi všeci. Ale aké sú tradície v iných krajinách?Ako prebiehajú v Holandsku vianočné sviatky? Čo je tradičným vianočným jedlom, kto je to Sinterklaas?

Sinterklaas
V Holandsku majú úplne iné Vianoce ako my na Slovensku. Tradície a sviatočná kuchyňa sa líši od tej stredoeurópskej. Darčeky nosí Mikuláš a nie Ježiško a samotné Vianoce sú vnímané ako dodržiavanie cirkevných zvyklostí a rodinných stretnutí. Pre holandské deti a mnohých dospelých je najdôležitejším dňom v roku 5. December, kedy príde Sinterklaas (Mikuláš) a donesie darčeky.

Sinterklaas prichádza každý rok uz v polovici novembra do Holandska na parnej lodi zo Španielska. Doprevádzaná je veľkým množstvom čiernych Pietov – Zwarte Piet. Hlavný Sinterklaas prichádza každý rok do prístavu vždy iného mesta a tam je vítaným starostom, televíziou a veľkým množstvom detí, ktoré mu na privítanie spievajú tradičné piesne.
Okrem ‘hlavného’ Sinterklaas je veľa ‘pomocných’ Sinterklaasov, aby zvládli potešiť a obdarovať všetky deti. V každom meste a dedine sa koná takéto privítanie. A potom už Sinterklaas chodí na bielom koni, do škôl, nemocníc, penziónov pre starých ľudí, do obchodov, do domácností….
Pri tomto mu veľmi pomáha Zwarte Piet (Čierny Piet), ktory je vždy veselý, nezbedný, pobehuje hore dole, vo vreci má typické malé cukríky (strooigoed- perníkové guličky, cukrové figúrky, čokoládové mince…), ktore rozhadzuje. A deti ich ozlomkrky zbierajú.
Od tej polovice novembra si už deti mozu sem tam nachystať večer topánku, aby si v nej ráno našli nejakú maličkosť, maškrtu, ktoré do topánky v noci hodí cez komín Zwarte Piet (ten lozí po strechách). Do topánky dajú deti najprv mrkvičku pre koníka a lístoček, kde majú napísané, aký darček by si priali.

Mikuláš podľa tradície opúšťa Holandsko na druhý deň, 6. decembra, keď sa cez prístav v Rotterdame vracia do Španielska. Od tohto dňa Holanďania začínajú pripravovať vianočnú výzdobu - stromček, vianočné vence na oknách a občas aj tzv. Kerstdorp, miniatúrnu vianočnú dedinu.
Štedrovečernú vianočnú tradíciu zo Slovenska v Holandsku pripomína slávnostná večera 5. decembra. Počas tzv. mikulášskej nádielky (Sinterklaasavond), na ktorej nesmú chýbať tradičné okorenené sušienky, pečivo a škoricová bábovka, deti dostávajú očakávané darčeky. Nachádzajú ich predo dverami domu, keď predtým Mikuláš na ne silno zabúcha.

Samotné vianočné oslavy sú v Holandsku oddelené od darčekovej tradície. Vianočný deň - 25. december je v znamení voľna a pokoja a dôrazu na dobré medziľudské vzťahy. Pre katolíckych veriacich je tradičná účasť na obedňajších bohoslužbách v kostole. V rámci rodinnej večere nesmie chýbať koláč Kerststoll, ktorý sa pripravuje iba v tento deň, ponúkajú sa rôzne morské špeciality, a tradíciou by mali byť aj pochutiny zo zajaca, čo sa však už veľmi nedodržiava. Kým na Slovensku deti na Vianoce čakajú Ježiška, holandské veria, že prichádza „Vianočný muž“, Kerstman, ktorý pochádza z Laponska vo Fínsku a možno im aj on donesie ešte nejaké darčeky. Väčšinou sú to rôzne sladkosti.

Mikuláš podľa tradície opúšťa Holandsko na druhý deň, 6. decembra, keď sa cez prístav v Rotterdame vracia do Španielska. Od tohto dňa Holanďania začínajú pripravovať vianočnú výzdobu - stromček, vianočné vence na oknách a občas aj tzv. Kerstdorp, miniatúrnu vianočnú dedinu.