14. február - SV. VALENTÍN

Opäť sa blíži deň všetkých zaľúbených, sviatok sv. Valentína. Hoci dnes má prevažne komerčnú podobu, kedysi bol skutočnou oslavou lásky a najmä obety jedného človeka pre šťastie ostatných.

V posledných rokoch k nám zavítal s veľkou pompéznosťou a zároveň svojím kontroverzným charakterom sviatok sv. Valentína. O jeho pôvode vieme síce pomerne málo, ale určite by sme ho nemali hľadať v Amerike, ktorá síce predstavuje jeho dnešnú komerčnú tvár, no neviaže ju s ňou žiadne historické puto.
Valentinus bol rímsky kresťanský kňaz a lekár, žijúci v Ríme za vlády cisára Marka Aurélia Klaudia. Za jeho vlády boli kresťania kruto prenasledovaní a dokonca zakázal ženiť sa vojakom, pretože mal dojem, že ženatí muži nepodávajú dobré výkony na bojisku. Valentín aj napriek zákazu zamilované páry sobášil. Avšak, onedlho to cisár zistil, uväznilo ho a odsúdil na smrť. Pred vykonaním tohto rozsudku napísal Valentín zamilovaný list dcére väzenského dozorcu, do ktorej bol údajne zaľúbený. Popravili ho 14. februára v roku 296 nášho letopočtu. Pápež Gelasius ustanovil deň smrti sv. Valentína za pamätný deň. Na jeho počesť sa stal 14. február dňom zaľúbených a sv. Valentín sa stal patrónom zaľúbených párov. 

Valentín vo svete
Na Slovensku ho ľudia vnímajú ako komerčný sviatok, napriek tomu ho oslavujú dve tretiny Slovákov. Tí ostatní ho jednoducho ignorujú. Dosť veľkou raritou je napríklad Japonsko, kde dievčatá dávajú chlapcom mliečnu čokoládu. Muži, ktorí dostali takúto sladkú pozornosť môžu presne za mesiac toto gesto opätovať. Takže 14. marca dávajú dievčatám, ktoré ich obdarovali bielu čokoládu.


V Brazílii sa oslavuje deň zaľúbených až 12. júna. Vychádza to na deň pred sviatkom sv. Antona, ktorý je podľa ich tradícií patrónom manželov. Nevydaté a slobodné ženy vtedy chodia so soškou sv. Antona, ktorému prezradia svoju túžbu k vydaju.
V Anglicku sa napríklad hovorí, že 14. februára si vtáci volia svojich partnerov. U ich škótskych susedov je zase každý rok usporiadaný festival, ktorý je venovaný tomuto sviatku. Mladí ľudia si tam losujú svojho Valentína alebo Valentínku, s ktorou potom musia tancovať celý večer.
V našich zemepisných končinách je Deň sv. Valentína 14. februára a tento rok (2020) bude práve v piatok. V ten istý deň ho oslavujú aj v Taliansku, Portugalsku, USA, Kanade, Austrálií, Španielsku, Francúzku a ďalších štátoch.
V Nemecku majú tradície podobné talianskym, teda dievčatá či ženy dostávajú kvety, večera má romantický charakter. V Japonsku dávajú dievčatá chlapcom čokoládu. Tí, čo dostali tento darček, môžu o mesiac - 14. marca - dať dotyčnej bielu čokoládu. V USA je sv. Valentín nielen sviatkom zaľúbených, ale aj dňom pre rodiny a pre priateľov.


A pre tých, ktorí okrem romantiky milujú aj čísla, tu máme ešte pár štatistických údajov (čísla vyjadrujú každoročný priemerný počet):
 • zamilovaní si po celom svete vymenia 180 miliónov Valentínskych pohľadníc
• pre tento deň sa vypestuje 198 miliónov ruží
85% všetkých pohľadníc kúpia ženy
• 73% zo všetkých kvetov kúpia muži
• Deň Svätého Valentína oslavuje 62% ľudí
• až 53% žien, ktoré nedostanú nič v tento sviatok, ukončia svoj vzťah
• najčastejšími darčekmi v tento deň sú pohľadnice, sladkosti, kvety, slávnostná večera a šperky