UNIKÁTNE PRÍRODNÉ KÚPALISKÁ NA SLOVENSKU

Chcete ostať cez leto na Slovensku a podporiť domáci cestovný ruch? Ak nie ste fanúšikom akvaparkov a preplnených bazénov, skúste navštíviť naše prírodné kúpaliská, ktorých máme na Slovensku neúrekom. Ponúkame Vám pár tipov, ktoré stoja za návštevu.

1. ŠÚTOVSKÉ JAZERO A ŠÚTOVSKÝ VODOPÁD
Šútovské jazero láka návštevníkov svojou tyrkysovou vodou a scenériou ako z westernového filmu. Vzhľadom na polohu tohto jazera čakajte, že voda býva aj teplých letných mesiacoch chladnejšia. Šútovské jazero nezabudlo ani na nudistov a aj tí si tu nájdu svoju pláž, kde môžu relaxovať tak, ako ich príroda stvorila. Kúpať sa je možné len na vlastné riziko. Jazero nemá prítok ani odtok a je vytvorené zaplavením bývalého kameňolomu.

2. BENATÍNSKE JAZERO
Ak sa rozhodnete navštíviť jazero Beňatina a chcete vidieť jeho krásu na vlastné oči, naskytne sa vám pohľad, ktorý pripomína scenériu z filmu. Malé travertínové jazierko Beňatina je skutočný slovenský unikát. Táto prírodná pamiatka sa nachádza v okrese Sobrance medzi dedinami Beňatina a Inovce. Kedysi sa tu nachádzal travertínový lom, no zaplavila ho spodná voda. Tá vytvorila nádherné tyrkysové jazierko, vďaka čomu ho mnohí volajú malé Chorvátsko. Svojou farbou pripomína známe Plitvické jazerá. Voda v jazere je síce studená, no veľmi čistá a na vlastné riziko sa v nej môžete pokojne okúpať.

3. KALAMENY
Prameň Medokýš Kalameny sa nachádza len kúsoček za rovnomennou liptovskou dedinkou – Kalameny. Jedná sa o prírodné jazierko, ktoré vytvoril prameň s minerálnou vodou vyvierajúci na zemský povrch. Medokýš je v podstate ľudové označenie kyslej minerálnej vody, takže nejde o žiadny originálny názov. Medokýšov nájdete na Liptove hneď niekoľko. Ten v Kalamenoch je len jeden z nich. Termálny prameň priamo v lese, kde sa môžete okúpať aj v zime. Žiadne ploty, žiadna platba, len vy, horúca voda a všade navôkol krásna slovenská príroda. Toto miesto môžete využiť ešte predtým, ako začnú panovať letné teploty. Voda tu má totiž až 33° C. 

4. KAĎA LIPTOVSKÝ JÁN
Kaďa je názov termálneho prameňa v obci Liptovský Ján. Atraktivitu z tejto lokality robí fakt, že kúpanie v prameni je bezplatné a okolitý areál je dobre udržiavaný. No a samozrejme voda v ňom už stáročia preukazuje svoje liečivé vlastnosti. Voda v jánskej Kadi má teplotu 20°C, čo by sa mohlo zdať dosť, avšak keď do nej vhupnete, na pocit je skôr vlažná, až chladivá. Nenechajte sa odradiť. Ak v nej chvíľku vydržíte, plyny obsiahnuté v rozkošných bublinkách prameňa, vám telo zaiste prehrejú. Preto neskôr pochopíte, ako sa mohli ľudia pred vami tak dlho a spokojne ,,rochniť" vo vode. Plyny čoskoro začnú pôsobiť na pokožku jemným štípaním a tá sa ihneď prehreje, rovnako ako ostatné tkanivá a ubolené kĺby. Nečudo, že mnohí do Kade prichádzajú i v zime. Miestna voda naozaj lieči už po jednej dvadsaťminútovej kúre. To je presne čas, ktorý by ste v Kadi mali zotrvať. Pre dlhodobehší výsledok, by ste mali kúru opakovať viacero dní po sebe.

5. PALCMANSKÁ MAŠA
Kto sa chce v lete poriadne schladiť, môže vyskúšať najchladnejšiu vodnú nádrž Slovenska. Najväčšia vodná nádrž na území Slovenského Raja ponúka prírodné kúpanie v prekrásnej prírode s pôvabnými zákutiami. Okolie poteší najmä milovníkov pešej turistiky, cykloturistiky, hipoturistiky. Vodná nádrž vznikla na rieke Hnilec kvôli regulácii vodného stavu rieky a pre potreby elektrárne v Dobšinej. Palcmanská Maša sa však stala aj centrom cestovného ruchu. Dnes sa tu môžete zadarmo osviežiť v údajne najchladnejšej vodnej nádrži v celej našej krajine.

6. TAJCHY V ŠTIAVNICKÝCH VRCHOCH
Štiavnické tajchy sú miláčikom domácich aj návštevníkov. Baníci kedysi vybudovali neuveriteľné vodné dielo, 60 medzi sebou poprepájaných vodných nádrží dodávalo energiu pre prosperujúce baníctvo.Fascinujúci je nielen príbeh tohto obrovského vodného diela, ale aj harmonické zasadenie tajchov do prírody. Ostalo ich 24, harmonicky zrastených s prírodou. Ponúkajú prírodné kúpanie, člnkovanie, rybačku, v zime korčuľovanie a romantické prechádzky k nim. Veľký vodárenský tajch a Klinger sú ľahko dostupné pešo zo Štiavnice. Počúvadlianske jazero, Vindšachta a Richňava v Štiavnických Baniach a Kolpašský tajch v Banskom Studenci sú vhodné aj pre rodiny s deťmi, ich brehy nie sú také strmé. Zachovali sa taktiež úseky systému jarkov, po mnohých z nich vedú pešie chodníky a cyklotrasy. Najznámejší tajch je Počúvadlianske jazero pod legendárnym Sitnom.

7. VODOPÁD LÚČKY
Lúčanský vodopád sa nachádza v kúpeľnej obci Lúčky neďaleko Ružomberka. Vodopád je prírodnou pamiatkou, ktorá patrí do územia TANAPu a zaraďuje sa k piatim slovenským vodopádom, ktoré sa môžu pýšiť týmto titulom.
Raritou je aj fakt, že sa nachádza uprostred dediny a padá z travertínovej terasy z výšky 12 metrov do malého jazierka. Vzhľadom na to je Lúčanský vodopád neobyčajne krásny a fotogenický. Aj keď voda je naozaj plytká, kúpanie v jazere je tu na vlastné nebezpečenstvo, no po dobrej cyklotúre si tu vaše nohy dokonale oddýchnu.