TRÉNOVANIE PAMÄTE PRE SENIOROV

Každému z nás sa už určite stalo, že sme si nevedeli na niečo spomenúť, či išlo už o teoretickú informáciu alebo sme si nevedeli spomenúť, čo sme kam dali a hľadali sme nejaký predmet. Zabúdanie nie je len prejavom demencie, ale aj prejavom unavenej mysle, ktorá je zaplnená mnohými údajmi. Všetci preto potrebujeme mentálne stimulujúce cvičenia a aktivity, môžu nám totiž pomôcť udržiavať naše poznávacie funkcie (pamäť, myslenie a reč).

Veľmi dobrým tipom k tomu je využívanie kognitívneho tréningu. Jeho cieľom je aktivovať kognitívne schopnosti a stimulovať rôzne oblasti mozgu.
Kognitívny tréning je tréning pamäti a iných kognitívnych funkcií ako pozornosť, myslenie, plánovanie, organizovanie, úsudok, porozumenie a používanie reči, vyjadrovanie sa, schopnosť riešiť problémy atď. Cvičenia zapájajú do činnosti časti mozgu, hlavne tie, ktoré nie sú pri bežných rutinných aktivitách dostatočne využívané na požadovanej úrovni. Udržiavajú tak celý mozog pri vysokej výkonnosti a najmä sú dobrou prevenciou pred úbytkom pamäťových zručností pri starnutí a chorobách.
Seniori môžu týmto tréningom zmysluplne tráviť svoj čas, pričom si cvičia a zlepšujú pamäť, chránia sa pred demenciou.

PRAKTICKÉ CVIČENIA

1. KOCKY- hra na trénovanie logického myslenia

Kocky vyfarbite ôsmimi rôznymi farbami (každá kocka je označená navrchu písmenom, ktoré značí jej farbu). Každá farba zodpovedá jednému smeru (hore, dole, naľavo, napravo a štyri diagonálne /šikmé/ smery).
Začnite s kockou umiestnenou v strede (červená s číslom dva). Vždy sa posuňte o toľko políčok, koľko udáva číslo na kocke, a v smere, ktorý zodpovedá farbe kocky. To, aký smer zodpovedá ktorej farbe, musíte zistiť sami. Nikdy by ste nemali vyjsť mimo poľa a taktiež
na každej z kociek by ste mali zotrvať iba raz. Na ktorej z kociek ste ostali ako poslednej?

2. HĽADANIE DVOJÍC – PAMÄŤ
Priraďte správne hlavné mesto k príslušnej krajine. Prípadne sa pokúste vymyslieť i ďalšie.

3. DOPLŇOVANIE ČÍSEL – POZORNOSŤ
Doplňte riadky tak, aby obsahovali čísla od 1 po 9.

4. TVORENIE SLOV – VERBÁLNE SCHOPNOSTI
Vyskúšajte si svoju pamäť a slovnú zásobu. Vymyslite čo najviac slov, v ktorých sa vyskytujú nasledujúce slová (napr. STER – sterilný, sterilizovať, poster, majster, stereo…).
TVOR
_______________________________
SVET
_______________________________
PLOT
Návod k hrám nájdete na linku: zdroj: https://www.procare.sk/trening-pamati-nielen-pre-seniorov/