TOP 7 ATRAKCIÍ V BERLÍNE

Berlín patrí k najväčším mestám v Európe. Po zjednotení Nemecka a západnej a východnej časti mesta, začalo Berlínu svitať na lepšie časy. Je to druhé najľudnatejšie mesto Nemecka. Ponúkame Vám prehľad TOP 7 miest, ktoré by ste pri návšteve Berlína určite nemali vynechať:

1. Brandenburská brána
Táto brána je symbolom spojeného Berlína. Pôvodne slúžila ako brána, kde sa platilo mýto. Po páde berlinského múru bola táto brána otvorená v roku 1989. Táto pamätihodnosť sa nachádza na námestí Pariser Platz, ktoré bolo po zjednotení Nemecka kompletne rekonštruované. Na námestí nájdete akadémie, veľvyslanectvo a mnoho iných inštitút.

2. Alexander Platz a televízna veža
Berlínska televízna veža, Fernsehturm, je s výškou 368 metrov štvrtá najvyššia voľne stojaca stavba v Európe. Ak chcete mať výhľad na Berlín z vtáčej perspektívy, určite ju pri návšteve nevynechajte. Rozhľadňa pre turistov sa nachádza vo výške 204 metrov a výťah vás tam vyvezie iba za 40 sekúnd. Na vrchu veže môžete pozorovať Berlín aj do niekoľko kilometrovej vzdialenosti za príjemného počasia. Vstupné stojí okolo 16 Eur. Je to berlínska Eiffelovka.

3. Berlínsky múr
Najznámejší symbol studenej vojny rozdeľoval Berlín na Východný a Západný od 13. augusta 1961 do 9. novembra 1989. V noci z 12. na 13. augusta 1961 obsadili ozbrojené sily vtedajšej NDR hranice smerom k Západnému Berlínu. V nasledujúcich mesiacoch sa začali budovať opevnenia hraníc medzi NDR a SRN a začala sa aj samotná stavba múru. Počas jeho 28-ročnej existencie zomrelo pri pokuse o útek približne 238 ľudí. Za nepovolené opustenie republiky alebo pokus o útek bolo podľa dnešných odhadov odsúdených 75 000 ľudí, ktorí dostali trest odňatia slobody od dvoch do päť rokov. Múr mal celkovú dĺžku 165 kilometrov, z toho 45 kilometrov ako hranica medzi Západným a Východným Berlínom.

4. Checkpoint Charlie
Checkpoint Charlie bol hraničný priechod v Berlíne, nachádzal sa na križovatke ulíc Friedrichsraβe a Kochstraβe. Známym sa stal hlavne vďaka obrázkom z roku 1961, keď na priechode stáli oproti sebe tanky americkej a sovietskej armády. Po zjednotení Berlína boli všetky súčasti priechodu odstránené. Dnes na jeho mieste stojí múzeum a hraničnú zónu pripomínajú už iba atrakcie pre turistov ako herci v uniformách americkej armády a strážna búdka upozorňujúca, že človek vstupuje na územie bývalého Západného Berlína.

5. Židovské múzem
Desať minút chôdze smerom na juh od Checkpointu Charlie nájdete najväčšie židovské múzeum v Európe. Má tvar zdeformovanej Dávidovej hviezdy a na 3 podlažiach ponúka unikátnu zbierku historických exponátov, multimediálnu expozíciu a interaktívne prvky, ktoré priblížia návštevníkom bohatú históriu židovského národa no i zločiny, ktoré na ňom boli spáchané v minulosti. Súčasťou múzea je aj unikátna stavba, tzv. Holokaust tower. Ide o pomyslený pamätník venovaný takmer 6 miliónom Židov, ktorí boli zavraždení počas druhej svetovej vojny. 

6. Berlínska ZOO
Azda najkrajšia zoologická záhrada v Európe. Vznikla ako prvá zoologické záhrada v Európe. V tejto zoologickej záhrade nerátame kusy zvierat v stovkách ale v tisíckach. Je to oáza pokoja a pohody. Táto najstaršia zoologická záhrada v Nemecku bolo otvorená už v roku 1844. Ročne ju navštívia priemerne 4 milóny turistov z celého sveta a môže sa pýšiť titulom najnavštevovanejšia zoo v Európe.

7. Nemecký parlament alias Reichstag 
Je to sídlo turistov z celého sveta. Majestátna budova, kde sídli Nemecký parlament a taktiež Glaskuppel (sklenná kupola). Turisti majú prístup do vyhradených častí tohto komplexu. Tento parlament nesie prirovnanie ako najnavštevovanejší parlament v Európe. Ročne ho navštívi vyše 3 milióna turistov z celého sveta. Má k dispozícií aj sprievodcov, ktorý Vám o tejto budove a pamiatke povedia do bodky.