TOP 5 ATRAKCIÍ V MNÍCHOVE

Mníchov je hlavné mesto Bavorska a tretie najväčšie mesto v Nemecku. Mníchov je zábavné mesto známe svojimi sezónnymi festivalmi a bohatým kultúrnym kalendárom, takže spolu s návštevou krásnych kostolov a vynikajúcich múzeí a palácov by ste mali stráviť nejaký čas s miestnymi ľuďmi na festivale, farebnom trhu alebo ochutnať kúsok jedného z mníchovských slávnych koláčov.

Mníchov má celkovú rozlohu 31 041 hektárov, ale z toho na zóny oddychu pripadá takmer 15 percent. Ponúka nespočetné množstvo rôznych atrakcií, ponúkame prehľad niektorých z nich.

1. ANGLICKÉ ZÁHRADY
So svojou rozlohou 375 hektárov, patrí k najväčším parkom na svete. Park je dokonca väčší ako londýnsky Hyde Park alebo newyorský Central Park. Upravené záhrady, vodopády, surferi, to všetko tu môžete nájsť. Vychutnáte si dokonale atmosféru, najete sa do sýtosti a zapijete ešte lepším pivom Hofbrauhaus Munchen.

2. MARIENPLATZ
Z anglických záhrad sa dostanete 10 minútovou prechádzkou na Marienplatz. Mariánske námestie je jedno z najkrajších námestí. Nachádza sa tu budova starej radnice, ale tiež aj bohato zdobená budova Novej radnice so zvonkohrou. Zvonkohra, ktorá je zložená zo 43 zvonov a 32 sôch v životnej veľkosti predvádza dva príbehy zo 16. storočia, spúšťa zaujímavé hudobné predstavenia každý deň. Hneď pri Mariánskom námestí sa nachádza veľký trh viktualienmarkt, kde nájdete naozaj asi všetko možné. Marienplatz je taktiež stredobodom festivalov a Vianočných trhov.

3. OLYMPIA PARK
Toto unikátne dielo bol vybudované pre olympijské hry, ktoré sa konali v roku 1972. Poskytuje úchvatný pohľad na futuristickú architektúru olympijského štadiónu, olympijskej veže a BMW budov.  Najvyšší kopec v parku  bol umelo vybudovaní z trosiek budov z 2. svetovej vojny. FC Bayern Mníchov tu hrával svoje zápasy predtým ako sa presťahoval do Allianz Arény. V súčasnej dobe celý komplex slúži celoročne k usporiadaniu koncertov, festivalov. Dnes si sem obyvatelia chodia oddýchnuť či zaveslovať na veľkom jazere.

4. BMW MUZEUM
Ak ste fanúšikom bavorákov, tak by ste si návštevu, minimálne BMW Weltu, nemali nechať ujsť. Tu fanúšikovia automobilov nájdu príklady takmer všetkých modelov, ktoré spoločnosť vyrobila, vrátane športových automobilov, závodných modelov a motocyklov. Môžete vidieť aktuálne modely a dozvedieť sa o technológii modernej automobilovej konštrukcie, rovnako ako ohľadne budúcich pohonných technológií a návrhov, ktoré spoločnosť skúma. Obidve budovy sa nachádzajú hneď pri olympijskom parku.

5. KONCENTRAČNÝ TÁBOR DACHAU
Po ceste domov alebo pri ceste do Mníchova sa treba jednoznačne zastaviť v Dachau. Nachádza sa iba 18 km od Mníchova. Silný zážitok. Ťažko k tomu niečo napísať treba sa tam jednoducho zastaviť. Vstupné sa neplatí, platí sa iba za parkovné na parkovisku a to vo výške 3 € na deň. Koncentračný tábor v Dachau bol najdlhšie fungujúcim nacistickým zariadením tohto typu a slúžil ako model pre budovanie ďalších po celej Európe. Pred 75 rokmi ho oslobodila americká armáda. Tábor v Dachau, postavený v objekte bývalej muničnej továrne, slúžil ako model pre ďalšie koncentračné a vyhladzovacie tábory zriaďované nacistami a ich nohsledmi po celej Európe.