TIPY PRE SENIOROV AKO ZVLÁDAŤ LETNÉ HORÚČAVY

V posledných týždňoch všetci pociťujeme ako na nás po nie veľmi typickej jari začali doliehať letné horúčavy. Prinášajú so sebou nielen radosť deťom a mládeži, ale aj určité zdravotné riziká hlavne pre starších ľudí, ktorým môžu spôsobiť i vážne kolapsové stavy.

 Záťaž teplom, ktorému sme dlhšie vystavení môže viesť k poklesu výkonnosti, zvýšenej únave a môže zapríčiniť až prehriatie organizmu so zvýšením telesnej teploty, malátnosť, ospalosť, neprirodzenú únavu, bolesti hlavy, závraty až nevoľnosť. Existuje niekoľko spôsobov ako predchádzať takýmto nežiadúcim účinkom horúceho leta.
Tekutiny
Prijímanie tekutín počas dňa, u dospelého človeka aspoň tri litre by mala byť samozrejmosť. Avšak seniori by mali prijímať tekutiny v menších množstvách a častejšie, najlepšie čistú alebo minerálnu vodu s nízkym obsahom sodíka. Keďže starší ľudia často trpia na vysoký krvný tlak, vyššia dávka sodíka by im mohla priťažiť. Totiž organizmus seniora na rozdiel od mladého človeka obsahuje menej tekutín, orgány nepracujú už tak rýchlo a nedokážu vylučovať tekutiny spoločne s odpadovými látkami. Denná dávka by mala predstavovať 1,5 až 2 litre tekutín, rozložená na menšie dávky. Netreba zabúdať, že v tekutinách sa ľahšie môžu podávať aj vitamíny, tak dôležité pre organizmus. Mimoriadne vhodné sú nesladené džúsy a šťavy bez chemických prísad, ktoré je dobré zriediť vodou.
Prikrývka hlavy
Výskyt úpalu je tiež bežným javom hlavne, keď sa seniori pohybujú na slnku bez prikrývky hlavy. Zvykne sa prejaviť zvýšenou telesnou teplotou, bolesťami hlavy, povrchným a zrýchleným dýchaním, rýchlym pulzom, či nevoľnosťou. Preto pri pobyte von treba myslieť na klobúk, slnečné okuliare a kvalitný krém proti UV žiareniu.
Vzdušné oblečenie
Okrem toho ľahké oblečenie z bavlneného materiálu v svetlých farbách, vzdušného a voľného strihu tiež napomáhajú pohode v sparne a teple.
Ľahká strava
Jedálniček seniora by v lete mal obsahovať dostatok výživných látok, avšak mal by byť založený na nízkokalorických, ľahko stráviteľných jedlách. Ide teda o vyváženú a pestrú stravu – dostatok celozrnných výrobkov, ovocia a zeleniny, nízkotučných mliečnych výrobkov, rýb, hydiny, zemiakov, strukovín, menej jedál a potravín bohatých na tuky a jednoduché sacharidy. Potravinám, ktoré sa v lete skôr kazia sa treba zďaleka vyhýbať.
Vetranie a chladenie domácnosti
Je dobré zabrániť prenikaniu priamych slnečných lúčov cez okno do miestnosti, napr. pomocou žaluzií alebo roliet. Dobrý nápad je aj riadne vyvetrať dom alebo byt v skorých ranných hodinách, a potom zavrieť okná. Takto sa udrží v byte primeraná teplota počas celého dňa.
Slnko, voda, dovolenky, to všetko nás mnohých práve čaká ešte najbližší mesiac. Oparovateľky si tiež môžu vyjsť s pacientami do pokojných zákutí parkov, posedieť na lavičke, užiť si krásne letné chvíle. Rozumným správaním a chránením si zdravia si môžme naplno vychutnať pohodovú letnú harmóniu.