Sviatok svätého Mikuláša u nás a v Európe

O tom, že každé dieťa by si na Mikuláša malo niečo nájsť v čižme, vieme všetci. Viete však, ako táto tradícia vznikla, kto bol svätý Mikuláš a ako sa jeho sviatok slávi naprieč Európou?

Možno vám už niekedy napadlo, prečo vlastne deťom dávame sladkosti, čokoládové dukáty a mandarínky do čižiem vždy šiesteho decembra. Tento zvyk sa odvíja od štedrosti svätého Mikuláša, ktorý svojou dobrosrdečnosťou inšpiroval mnohých, no v každom regióne Európy sa jeho posolstvo transformovalo do trochu iných tradícií.

Mikuláš je významným svätcom najmä pre ortodoxných kresťanov, keďže v tomto náboženstve je patrónom všetkých svätých. V krajinách ako Grécko, Bulharsko či Rusko však nenosí darčeky. Na jeho počesť ľudia usporadúvajú hostiny pre rodiny a známych. Keďže však spadajú do pôstneho obdobia, podáva sa najmä ryba.

Tradícia Mikuláša tak, ako ho poznáme u nás, je veľmi podobná naprieč stredoeurópskym priestorom – od Rumunska po Slovinsko a Česko. Dobrého Mikuláša rozdávajúceho sladkosti sprevádza anjel a čert, symbolizujúci boj dobra so zlom vnútri každého z nás. V mnohých regiónoch Poľska a Ukrajiny si deti sladkosti nenájdu v topánke, ale pod vankúšom.

V nemecky hovoriacich krajinách zas postavu čerta strieda Krampus. Táto postava, ktorá je spolovice kozou a spolovice démonom, pochádza z nemeckého folklóru. Odstrašuje tým, že berie zlé deti do vreca.

Vo Francúzsku sa zas traduje príbeh o troch deťoch, ktoré sa stratili a ktoré našiel, vzal a zabil zlý mäsiar. Svätý Mikuláš im však vrátil život a je tak už navždy ochrancom všetkých detí. Dostávajú sladkosti ako briošku alebo perníky, ktoré nosí malý somárik v košíku na svojom chrbte.

Zaujímavá je aj tradícia v Holandsku a Belgicku. Tu sa traduje, že Mikuláš prichádza parníkom zo Španielska a jazdiac krajinou na koni rozdáva darčeky. Deti mu preto pre jeho koňa v topánkach nechávajú mrkvu či seno.

Práve v Holandsku môžeme nájsť aj paralelu, ako sa z Mikuláša stal Santa Claus. Po holandsky sa totiž povie Sinterklaas. Svoje tradície si so sebou vzali aj osadníci, ktorí zakladali osadu New Amsterdam, dnešný New York City. Zvukovým spodobnením sa zo Sinterklaasa stal Santa Claus. Po spojení s príbehom o starom dobrosrdečnom mužovi, ktorý obdarovával deti v príbehoch severského folklóru, sa časom zrodil Santa Claus tak, ako ho poznáme dnes.