SVIATKY A ZVYKY V NEMECKU

Ako každá krajina má svoje zvyky a tradície, ktoré si už od svojich predkov každoročne pripomína, aj Nemecko je v tomto so svojimi sviatkami jedinečné. Každé ročné obdobie je obohatené špecifickými slávnosťami, ktoré ľudia stále radi zachovávajú.

Hoci september prináša so sebou utíchnutie turistického ruchu, začína krajina ožívať vínnymi slávnosťami. Ulicami hlavného mesta sa koná aj bežecký maratón, na ktorom sa zúčastňuje až 50 tisíc bežcov. Maratón sa usporadúva už od roku 1977. V tomto mesiaci zvyknú Nemci ďakovať aj za úrodu, a to dožinkami (Erntefest). Dobrú úrodu oslavujú slávnostným sprievodom cez mesto, oblečení v národných krojoch.

 

Oktoberfest je tiež jedinečný sviatok, na ktorý sa tešia obzvlášť milovníci piva. Zároveň však aj mládež a deti, keďže býva na podujatí množstvo kolotočov a ponúk k zábave.Jeseň prináša so sebou aj kratšie, chladné a sychravé dni, plné dažďa. Preto sa pozornosť venuje veľtrhom, kde ľudia radi vo výhodných cenách nakupujú pre nich zaujímavé potreby. Medzi najznámejšie patria veľtrhy v Berlíne, Frankfurte a Hamburgu. Zaujímavý a obľúbený je napríklad knižný veľtrh vo Frankfurte nad Mohanom( Frankfurter Buchmesse), kam chodí okolo 7300 bibliofilov zo 100 krajín sveta.

 November je pre Nemcov veľmi nepríjemný mesiac. Bezdôvodne nevychádzajú von z útulného teplého domova. V tomto čase sa začína konať veľa divadelných a operných predstavení, na ktorých môžu kultúrne stráviť svoje voľné chvíle. Pozoruhodný je Deň sv. Martina (Der Tag des heiligen Martin), kedy z 10.-11.novembra usporiadajú nezvyčajný festival ako spomienku na tohoto svätca zo 4. storočia. Fakľovým sprievodom a hraním scénok zo života sv. Martina si pripomínajú dobré skutky tohoto človeka. Festival je zakončený chutnou hostinou, na ktorej sa podáva vyprážaná hus.

December prináša krásne romantické zážitky a bohatú ponuku tak dlho očakávaných sviatkov Vianoc. Štvortýždňový Advent predstavuje prípravu na slávenie Vianoc.
Špeciálne deťmi vytúžený je sviatok sv. Mikuláša (Nikolaustag), kedy v noci z 5.-6. decembra deti dostanú do topánok, či čižmičiek sladkosti, prípadne ratolesti ak boli neposlušné.Vo všetkých spolkových krajinách Nemecka sa konajú známe vianočné trhy, kde si môžete kúpiť voňavé varené víno, ochutnať z vianočných perníkov a hlavne zažiť atmosféru blížiacich sa sviatkov roka.


Rok je korunovaný sviatkom Silvestrom (Tag des heiligen Sylvester). V predvečer Nového roka sa v Nemecku volal Deň sv. Silvestra. Silvester bol pápež, na počesť ktorého bolo kresťanstvo prijaté ako oficiálne náboženstvo v krajine. Oslavuje sa odpálením oslnivej zábavnej pyrotechniky, hudbou a tancom.