Slovenské rýchle jedlá, s ktorými v zahraničí zabodujete!

Určite to poznáte, ten pocit kedy skrátka neviete čo u klienta navariť. Došli Vám nápady a Váš klient si pochutí takmer na všetkom čo mu navaríte. Tak sme sa rozhodli že Vás, naše milé opatrovateľky, týmto článkom možno inšpirujeme.

Strávili sme veľa rokov v zahraničí a prišli sme na to, že sú jedlá, ktoré sa nám doma zdajú obyčajné, ale v zahraničí budete s nimi bodovať! Nezabúdajte, jedlá ktoré chutia nám na Slovensku nemusia vždy ulahodiť cudzincom, preto ponúkame overené recepty ktoré chutia široko ďaleko.


Prvý recept je ZEMIAKOVÁ BABA alebo HARUĽA! Nie milé dámy, nie bryndzové halušky, lebo tie sú naopak známe tým, že si cudzinci na nich veľmi nepochutnávajú a mimochodom, zohnať bryndzu za hranicami Slovenska môže byť celkom výzva. Osvedčilo sa nám, že zemiakové smažené placky v zahraničí veľmi chutia, lebo zemiaky v takej forme pozná málo ľudí.

NÁŠ TIP: Zabaľte si so sebou z domu Majoránku, ktorá sa pridáva do placiek, nakoľko toto korenie zoženiete len veľmi ťažko.
NÁŠ RECEPT: Nastrúhajte dva väčšie zemiaky na jemnej slze. Pridajte hladkú múku, aby stevytvorili tuhšie cesto. Pridajte soľ, korenie, majoránku a jedno vajíčko.  Vysmážajte na rozpálenom oleji do zlatova. Môžete podávať s kyslou smotanou a syrom. Prajeme dobrú chuť.


Druhý recept, ktorý je u nás doma klasikou a nie až tak známy v zahraničí je PIŠKÓTOVÁ NEPEČENÁ TORTA, veľmi jednoduchý a chutný recept, po ktorom som zahraničných známych úplne očarila. Na dno hlbokej misy si vyukladáme či už dlhé alebo okrúhle piškóty, záleží ktoré za hranicami zoženiete. Vo vedľajšej mise si vyšlaháme 500g kyslej smotany s cukrom, vanilkou a citrónovou kôrou. Naukladané piškóty potrieme krémom aby sme ich zakryli. Poukladáme nakrájaný banán
alebo akékoľvek iné ovocie. Zas potrieme krémom. Znova poukladáme piškóty a tortu ukončíme krémom. Na záver posypeme kakaom a necháme dôkladne stuhnúť. Jednoduché, rýchle a hlavne výborné!


Tretí recept je náš rodinný, ktorý sme vyskúšali urobiť v zahraničí a všetci od nás žiadali recept! CHUTNÁ PLNKA alebo SLANÝ SLOVENSKÝ KOLÁČ. Nakrájame si cca 10 bielych rožkov na malé kocky (Alebo bielu žemlu, kaiserku). Zalejeme pol litrom teplého mlieka a pridáme dve žĺtka. Na panvici osmažíme na kocočky kus slaninky, jednu strednú cibuľu, tri strúčiky cesnaku, soľ, petržlenovú vňať a vychladnutú zmes nalejeme na rožky. Zo zvyšných bielkov urobíme tuhý sneh ktorý jemne vmiešame do zmesi.
Prenesieme do zapekacej formy, lepšie plytkej a pečieme cca 30 minút na 180 stupňoch kým vrch nieje upečený do zlatista. Dobrú chuť :-)