Princ Harry a Vojvodkyňa Meghan opúšťajú kráľovskú rodinu

Vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu sa rozhodli vzdať svojich funkcií v kráľovskej rodine a chcú sa usilovať o finančnú sebestačnosť. Toto šokujúce rozhodnutie padlo po období poznačenom otvoreným bojom s médiami.

Najväčším prekvapením to bolo hlavne pre ostatných členov rodiny z Buckinghamského paláca, pretože s nikým svoje rozhodnutie vopred nekonzultovali a to spôsobilo značné znepokojenie. Pár podal len oficiálne vyhlásenie, v ktorom sa vyjadril, že chcú odstúpiť zo svojich pozícií a okrem finančnej nezávislosti svoj čas rozdelia medzi Veľkú Britániu a Severnú Ameriku.

Práve vďaka tomu môžu svojho syna vychovávať aj v rámci kráľovských tradícií, ale tiež im to poskytne priestor na novú kapitolu ich života, vrátane uvedenia nového charitatívneho projektu. Napriek tomu, že takáto zmena môže byť pre mnohých nepochopiteľná a neočakávaná, pre Harryho a Meghan bola táto voľba jasná, hlavne po dlhodobom šikanovaní novej členky kráľovskej rodiny. Princ toto správanie medií odsúdil a prirovnal ho k podobnej situácií jeho matky, ktorá viedla k tragédii. Meghan bola už od začiatku obeťou rasovej diskriminácie, reportéri uverejňovali dávno zabudnuté rodinné problémy z minulosti a prenasledovali ju na každom kroku. Obavy sa zhoršili najmä počas turné  po južnej Afrike, ktoré dvojica absolvovala minulý rok. V emocionálnom rozhovore, ktorý poskytli bola Meghan viditeľne rozrušená, keď prišla reč na jej boj s bulvárom. Práve tieto dôvody môžu stáť za nečakaným rozhodnutím.


Kráľovská rodina je tak o niečo menšia, avšak kráľovná napokon páru dala svoje požehnanie a požiadala svojich pracovníkov, aby našli uskutočniteľné riešenia zložitých otázok týkajúcich sa budúcnosti dvojiceň v najbližších dňoch. Patrí medzi ne napríklad to, ako si manželia chcú splniť svoje ambície mať vlastný príjem a vyriešenie otázky, kto zaplatí za ich osobnú ochranu.


Harry a Meghan sa momentálne už venujú niektorým ženským organizáciám v Kanade, Meghan navštívila organizáciu Justice for Girls a venovala sa hlavne otázkam bývania a blahobytu žien. Harry sa zase zaoberá najmä mentálnym zdravím hráčov v rugbyovej lige, chcel by poukázať hlavne na trénovanie a vzdelávanie všetkých účastníkov nielen v tom ako sa môžu starať o svoje vlastné duševné zdravie, ale tiež podporovať ostatných.