POVINNÉ OČKOVANIE PRE OPATROVATEĽKY ?

Nový Rok sme mnohí privítali s radosťou a určite všetci s pevnou nádejou, že pandémia, trvajúca viac ako dva roky sa konečne skončí. Stále musíme sledovať aktuálne platné usmernenia ako sa správať pri núdzovom režime, či iných protipandemických nariadeniach. Okrem toho sa v boji proti šíreniu ochorenia COVID-19 európske štáty stavajú rozdielne a pravidlá, ktoré v jednotlivých štátoch EÚ platia sa líšia tiež. Momentálne je témou číslo 1, či sa budeme musieť dať zaočkovať. Nad týmto rozmýšľajú aj opatrovateľky, ktoré za svojimi klientami cestujú mimo republiku.

Na Slovensku sa povinnosť dať sa zaočkovať zatiaľ definitívne nenariadila, stále je len možnosťou. Prezidentka však zdôraznila, že k povinnému očkovaniu pristúpili krajiny ako Maďarsko, Poľsko, Rakúsko a zvažuje sa dokonca aj v Českej republike. Povinné očkovanie je opatrenie, ktorému sa nebude dať zrejme vyhnúťani ani u nás, ale zatiaľ odznel podľa niektorých politikov návrh povinne očkovať ľudí nad 60 rokov.
Rakúsko sa pripravuje od 1.februára 2022 na povinné očkovanie. Pokuta za nedodržanie bude vo výške 600 Eur. Pokuty budú udeľovať okresné úrady od 15. marca a vyzbierané peniaze sa použijú na lokálne zdravotnícke zariadenia. Výnimky z povinného očkovania budú mať podľa návrhu deti mladšie ako 14 rokov, tehotné ženy, ľudia, ktorí ochorenie Covid-19 prekonali počas 180 dní od pozitívneho testu, ako aj osoby, ktorí si nemôžu dať vpichnúť dávku vakcíny zo zdravotných dôvodov. Povinná vakcinácia zahŕňa podanie prvej, druhej i tretej dávky. Druhá sa má podávať najskôr 14 a najneskôr 42 dní po prvej. Tretia zase najskôr 120 dní a najneskôr 270 dní po predošlej dávke. V Rakúsku sa uznávajú vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson, taktiež Sputnik.
Čo sa týka Nemecka, komora nemeckého parlamentu (Spolkový snem) už schválila povinné očkovanie proti koronavírusu pre zdravotnícky personál, a to od 15. marca 2022. Zamestnanci nemocníc, ošetrovateľských domovov či iných medicínskych zariadení vrátane ambulancií lekárov tak budú musieť do tohto dátumu predložiť potvrdenie o vakcinácii proti Covidu alebo o prekonaní tohto ochorenia. Výnimky budú platiť len pre tých, čo sa nemôžu dať zaočkovať zo zdravotných dôvodov.