POSILNIME SI NA JESEŇ IMUNITU

Imunitný systém si môžeme ľahko predstaviť ako armádu v našom tele, ktorá chráni naše zdravie. Ľudský organizmus je nesmierne zložitý a zároveň ľahko zraniteľný, chránený od vonkajšieho sveta tenkou vrstvou pokožky a slizníc. Práve pokožka a sliznica sú prvou obrannou bariérou, ktorá sa nás snaží obrániť pred vniknutím nežiadúcich baktérií, vírusov, toxínov a iných škodlivín z vonkajšieho prostredia. Hoci sa náš imunitný systém dokáže vysporiadať s útočiacimi nepriateľmi zvonku, potrebuje aj z našej strany pomoc v podobe posilňovania jeho fungovania a naopak vystríhania sa pred jeho oslabovaním.

Medzi faktory, ktoré narúšajú imunitu ľudského tela patria najmä príliš dlhotrvajúci stres v práci alebo osobných vzťahoch, ktorý nevieme vypustiť z hlavy sa môžu ľahko prejaviť aj na našom zdraví. Ďalej nadváha patrí tiež k rizikovým faktorom chrípkového ochorenia, pretože narušuje fungovanie bileych krviniek. Okrem toho aj nadmierna konzumácia alkoholu zvyšuje riziko rakoviny a ochorenia pečene, čím sa často poškodzuje aj obranyschopnosť organizmu čeliť útokom chorôb. A keďže alkohol narušuje aj kvalitu spánku, schopnosť imunitného systému sa automaticky znižuje. Ďalej fajčenie, vdychovanie výfukových plynov, znečisteného vzduchu rôznymi škodlivými látkami neprospievajú našej imunite. Najlepšie, čo môžme urobiť je dostatočne vetrať oknami ďalej od cesta vyhnúť sa tabakovému dymu. Čističky vzduchu sú tiež účinnými pomocníkmi pre zdravie našich pľúc. Možno sa nám to nezdá, ale dokonca aj rafinovaný cukor môže blokovať imunitný systém, čo je fakt podopretý vedeckými výskumami. Cukor oslabuje schopnosť bielych krviniek pohlcovať baktérie, čím im poskytuje viac času na množýenie a infekcia môže rýchlejšie prepuknúť. Na druhej strane komplexné sacharidy (napríklad v strukovinách a obilninách) a ani ovocie tento negatívny účinok nepotvrdili.
Avšak veľa pre posilnenie imunity môžme urobiťaj sami, keď sa zameriame na niekoľko jednoduchých skutočností. Kvalitný spánok, pokiaľ možno 7-9 hodín, dostatočný pohyb na česrtvom vzduchu, či cvičenie pri otvorenom okne, dôsledné a časté umývanie rúk, dezinfikovanie mobilných telefónov, pestrá a vyvážená strava, doplnená ovocím, zeleninou, semienkami, bohatými na minerály a vitamíny sú tým správnym návodom ako urobiť pre svoje zdravie maximum. Myslime na to aj pri starostlivosti o našich seniorov a pomôžme im citiť sa zdravšie.