PODMIENKY VSTUPU DO NEMECKA OD 14.2.2021

Aktuálny stav rizikovosti pre jednotlivé krajiny je zverejnený na webovej stránke Inštitútu Roberta Kocha. ⚠️Od 14. februára 2021 je celé územie Slovenskej republiky zaradené medzi oblasti s výskytom mimoriadne infekčných variantov vírusu.⚠️

Na cestujúcich zo Slovenskej republiky sa od uvedeného dátumu vzťahuje zákaz osobnej prepravy pri ceste do Nemecka leteckou, autobusovou, železničnou a lodnou dopravou.
Výnimku zo zákazu vstupu majú občania Nemecka a cudzí štátni príslušníci s pobytom v Nemecku a preprava tovarov.
 
Cestujúci z vysokorizikových oblastí a z oblastí s výskytom mimoriadne infekčných variantov vírusu, vrátane Slovenskej republiky, musia už pred nástupom do lietadla/vlaku/autobusu smerujúceho do Nemecka alebo pri vstupe na územie Nemecka predložiť max. ⚠️48 hodín starý negatívny test od vykonania testu (nie od jeho výsledku) a mať ⚠️registráciu prostredníctvom digitálneho formulára s povinnosťou preukázať sa potvrdením v PDF formáte.
 
Rozhodnutie platí bez výnimky, aj pre cestujúcich ktorí prekonali COVID-19 alebo absolvovali očkovanie.
 
‼Od 14. februára 2021 Nemecko zavádza hraničné kontroly na hraniciach s Českou republikou a s Rakúskom a je preto potrebné počítať s dlhšími čakacími lehotami.
Zákaz vstupu do Nemecka pri ceste osobným motorovým vozidlom sa tak vzťahuje na cestujúcich prichádzajúcich z Českej republiky a Rakúska. Odporúčame cestujúcim overiť si pred cestou podmienky vstupu do Nemecka a tranzitu cez Nemecko na nemeckom veľvyslanectve v Bratislave alebo v štáte, v ktorom majú aktuálne pobyt. Obmedzenia pre cestujúcich prichádzajúcich do Nemecka leteckou, autobusovou, železničnou a lodnou dopravou platia aj pre cesty zo Spojeného kráľovstva, Írska, Portugalska, Juhoafrickej republiky a z Brazílie, Lesotha, Estwani, Botswany, Malawi, Mozambiku, Zambie a Zimbabwe.
 
????Formulár pre vstup do Nemecka
Osoby prichádzajúce do Nemecka z rizikových, vysokorizikových a z oblastí s výskytom mimoriadne infekčných variantov vírusu, v ktorých sa zdržiavali posledných 10 dní sú zároveň povinné prihlásiť sa pred cestou prostredníctvom digitálneho formulára a pri vstupe do Nemecka sa preukázať potvrdením v PDF formáte, ktoré dostanú po kompletnom vyplnení všetkých požadovaných údajov.
Ak vo výnimočných prípadoch nie je možné vyplniť digitálny formulár, musí cestujúci predložiť vyplnený náhradný formulár v papierovej podobe:
Na stiahnutie - formulár pre vstup do Nemecka
Všetci cestujúci prichádzajúci z rizikových, vysokorizikových, alebo oblastí s výskytom mimoriadne infekčných variantov vírusu sú povinní nastúpiť do 10-dňovej karantény. Karanténu je možné predčasne ukončiť po negatívnom výsledku PCR testu, ktorý je možné podstúpiť najskôr po 5 dňoch.
 
Jednotlivé spolkové krajiny k uplatňovaniu tohto nariadenia pristupujú individuálne, preto odporúčame každému občanovi, ktorý zamýšľa do Nemecka cestovať, aby ešte pred cestou kontaktoval príslušný nemecký úrad zdravia Gesundheitsamt v mieste plánovaného pobytu a preveril si všetky náležitosti a výnimky z karantény.
 
Vyhľadávanie príslušných úradov zdravia podľa miesta pobytu
Príslušný nemecký úrad zdravia Gesundheitsamt odporúčame kontaktovať aj pri dohadovaní termínov testovania, či v prípade otázok ku karanténe.
????Podmienky tranzitu
Taktiež pri priamom tranzite cez Nemecko sa na cestujúcich vzťahuje povinnosť registrácie prostredníctvom digitálneho formulára, povinnosť preukázať sa potvrdením v PDF formáte a predložiť negatívny test nie starší ako 48 hodín od jeho vykonania. Uvedená povinnosť sa nevzťahuje na cestujúcich pri tranzite cez nemecké letiská bez opustenia tranzitného priestoru letiska.