Pár zaujímavostí o Holandsku, ktoré Vám rozšíria obzory

Holanďania oficiálne zakázali Cirkusy, pretože zdravie zvierat je dôležitejšie ako verejná zábava. Je to jediná krajina na svete, kde nenájdete ani jedno opustené domáce zviera, vďačia zato prísnym zákonom proti týraniu zvierat.

 

Ako prvá krajina vytvorili solárnu cyklotrasu – SolaRoad. Hlavnou myšlienkou tohto projektu bolo, že solárna energia z ciest bude slúžiť na osvetlenie ulíc a dobíjanie elektrických vozidiel. Dobíjacie miesta pre elektrické automobily sú umiestnené do vzdialenosti 50 m od seba.

Holanďania majú mesto (Houten), kde na aute nejazdní nikto. Toto mesto je považované za najbezpečnejšie na svete. Obyvatelia tu jazdia len na bicykloch. V tejto krajine nájdete až 16 miliónov bicyklov, to znamená takmer 1 bicykel na každého obyvateľa.

Obyvatelia Holandska sú považovaní za najvyšších ľudí na svete. Priemerná výška muža je 184 cm a žena meria 170cm. Vedci tvrdia, že je to kvôli DNA. Ostatní tvrdia, že za to môže ich nadmerná konzumácia mliečnych výrobkov.

Sú to najväčší vývozcovia piva.

Milujú kávu a po Škandinávií sú najväčšími konzumentmi.

86 % Holanďanov používa aktívne angličtinu a je to ako ich druhý jazyk.

V Holandsku nájdete EKOdukty – majú za úlohu ochraňovať voľne žijúce živočíchy. Sú navrhnuté a vyrobené tak, aby zvieratá mohli bez akýchkoľvek následkov prejsť cez frekventované diaľnice a cesty z jedného lesa do druhého.

Holandsko muselo zavrieť niektoré väzenia, pretože v krajine nie je toľko kriminálnikov. Do roku 2009 bolo zavretých až 19 väzníc.

Asi 30% detí sa narodí v pohodlí domova.

Je to veľmi rovnatá krajina, najvyšším bodom Holandska je Vaalserberg, ktorý meria 323 m.n.m.

Viac ako štvrtina Holandska je pod úrovňou mora a tak sa môžu pýšiť jedným z najlepších systémov ochrany proti povodniam.

Holandsko dalo svetu takých umelcov ako bol Rembrandt a Vincent van Gogh. No zatiaľ čo prvý menovaný sa dožil bohatstva a slávy aj počas života, ten druhý zomrel chudobný. Hoci Vincent van Gogh vytvoril približne 900 malieb a 1 100 kresieb, počas jeho života sa predal jeden jediný obraz. Dnes patria jeho obrazy medzi
najdrahšie na svete.