Oslava veľkonočných sviatkov holandskou cestou

Oslava veľkonočných sviatkov holandskou cestou Kresťania žili v Holandsku od 4. storočia a do 10. storočia a kresťanstvo bolo hlavným náboženstvom To zostalo až do konca 20. storočia. Holandská Veľká noc ( Pasen ) zvyčajne odkazuje na Veľkonočnú nedeľu ( Eerste Paasdag ) a Veľkonočný pondelok ( Tweede Paasdag ). Veľký piatok nie je štátnym sviatkom v Holandsku.

 

Holandské deti strávia ráno veľkonočnej nedele tým, že zdobi vajíčka pestrými farbami a lovia skryté čokoládové vajcia. Spoločným vysvetlením symbolizmu veľkonočných vajíčok je, že sú symbolom znovuzrodenia a plodnosti, ale vajcia môžu byť tiež považované za pars -časť-náhradu za rituálnu obeť kurčiat, dedičstvo prehistorických náboženstiev regiónu.

Tradične obsahoval holandský raňajkový stôl rôzne ľahké pšeničné chlebové pečivo a pletené bochníky, chlebové pečivo a pumppernickel , z ktorých niektoré boli kedysi darom, ktoré sa dávali biskupom na Veľkú noc.

Jedným z najobľúbenejších veľkonočných chlebov, ktoré dnes prežívajú, je Paasstol, bohatý ovocný chlieb so stredom z jemnej mandľovej pasty.

Na stole nájdete aj tvarované druhy masla slepačích, králičích alebo jahňacích tvaroch. Ďalšími predmetmi brunchu sú napríklad údené ryby, ako sú losos a úhor, žlté pečivo a pochúťky, vrátane vaječného likéru, eierkoeken ("vaječné koláče") a Jodenkoeken (typ mäsovej holandskej sušienky)

Holandský veľkonočný stôl je zvyčajne zdobený košíkmi čerstvo maľovaných veľkonočných vajíčok, sviečok a jarných kvetov ako sú narcisy, tulipány a hyacinty. Vrcholom je často váza s zdobenými vŕbovými vetvami (známymi ako paastakken ). Na tomto "veľkonočnom strome" visia čokoládové vajcia a papierové ozdoby, ako napríklad králiky, motýle, kvety, jahňatá a iné jarné symboly, ktoré symbolizujú plodnosť, prírodné znovuzrodenie a možno i rituálne obety.

Veľkonočný pondelok

Veľkonočný pondelok je štátny sviatok v Holandsku. Počas obdobia, ktoré to dovoľuje, holandské rodiny často trávia deň navštívením rodiny, veľkonočných trhov, festivalov a večierkov, na bicykli na vidieku alebo v zábavnom parku.

Vo východnej časti Holandska oslavujú veľkonočné tzv. Paasvuren (veľkonočné ohne). Spievanie tradičných veľkonočných piesní, tancov a žoviálnych procesií sú všetko súčasťou zábavy. Tieto veľkonočné ohne sú starodávnou tradíciou, ktorá predchádza kresťanstvu.