OPATROVANIE V HOLANDSKU

Holandsko, inak nazvané aj ako “Benátky severu” je krajinou, ktorá v sebe ukrýva množstvo skvostov a atraktívnych miest, ktorých návštevu by sme si nemali nechať ujsť, keď sa nám už raz tam podarí  vycestovať.

Je obľúbenou destináciou aj pre opatrovateľky, ktorých láka krása týchto miest a v rámci svojho voľna majú možnosť objaviť nádherné prírodné lokality alebo mestské pamiatky. Holandsko vyniká predovšetkým svojimi upravenými kanálmi, veternými mlynmi, syrovými trhmi, či záplavou tulipánov. Historické centrum Amsterdamu, či Roterdam ponúkajú turistom tiež veľa príležitostí k obdivu architektúry, kultúry a umenia. Tu je niekoľko tipov kam sa vybrať na pochôdzky po holandskej krajine.
Keukenhof
Ide o najväčšia botanickú záhradu v Eorópe, kde môžeme vidieť neuveriteľný počet 7 miliónov kvetov. Samozrejme najmä tulipány a to síce vyše 700 druhov. Pastva pre oči a pohladenie pre dušu, práve toto poskytuje návšteva tohto miesta.
Amsterdamské kanály
Pozostávajú z viac ako sto kilometrov kanálov, nazývaných “grachty”, približne 90 ostrovov a 1 500 mostov, vďaka ktorým Holandsko pripomína talianske Benátky. Amsterdamský uzol kanálov tvoria celkom 4 hlavné kanály v tvare podkovy obopínajúce centrum Amsterdamu. Jedným z takýchto významných kanálov je aj Singel.
Rotterdam
Rotterdam je druhé najväčšie mesto Holandska, čím ďalej tým viac obľúbené turistami. Prístav, ktorý sa v tomto veľkomeste nachádza je hlavným centrom holandského lodného priemyslu a je najväčší v Európe. Ak ste milovníci histórie, tak určite budete mať záujem vidieť Delfshaven a jeho najstaršie domy, či prístav a krásnymi plachetnicami .
Rotterdamský prístav sa nachádza od pobrežia Severného mora až po centrum, jeho dĺžka je neuveriteľných 42 km. Pozdĺž niektorých častí prístavu vedú cyklotrasy, vhodné aj pre peších turistov.
Dominantou Rotterdamu je veža Euromast, ktorá je najvyššou budovou v tomto meste. Z veže sa námponúka nádherný výhľad na Rotterdam a okolie.
V Rotterdame môžeme ďalej navštíviť ZOO s najlepším hodnotením v celej Európe. Tiež je tu obrie akvárium Oceánium a Botanická záhrada.
Spomedzi zaujímavých budov v Rotterdame spomenieme kostol Sv.Vavrinca a Witte Huis (Biely Dom).
V okolí Rotterdamu je situované aj malé mestečko Shiedam s holanskými veternými mlynmi.
Kinderdijk
Veterné mlyny, nachádzajúce sa na tomto mieste sú zaradené do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Jedná sa o sústavu 19 veterných mlynov (prečerpávacích staníc). Do niektorých z mlynov je dokonca možné aj nahliadnuť.