NOVÉ RIZIKOVÉ KRAJINY od 1.9.2020

Hlavnou správou je, že viaceré štáty, ktoré boli doposiaľ na zozname bezpečných krajín, budú od 1. 9. 2020 medzi rizikovými.

Od 1.9.2020 sú medzi rizikové krajiny zaradené aj štáty: Belgicko, Francúzsko, Chorvátsko, Holandsko, Malta a Španielsko. Vrátane ostrovov týchto krajín.

Ak prichádzate z rizikovej krajiny:
- ste povinní nastúpiť do domácej izolácie,
- pokiaľ máte príznaky ste povinní absolvovať test na COVID-19 najskôr v piaty deň domácej izolácie,
- pokiaľ máte bezpríznakový priebeh, Vaša domáca izolácia končí dovŕšením jej 10. dňa,
- domáca izolácia je povinná aj pre osoby žijúce s Vami v spoločnej domácnosti,
⚠️ musíte vyplniť formulár:
www.korona.gov.sk/ehranica/

Krajiny bez nutnosti registrácie: Austrália, Česko, Čína, Cyprus, Dánsko, Estónsko, Faerské ostrovy, Fínsko, Grécko, Írsko, Island, Japonsko, Kórejská republika, Lichtenštajnsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Monako, Nemecko, Nórsko, Nový Zéland, Poľsko, Rakúsko, Slovinsko, Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska, Švajčiarsko, Taliansko.

Čo sa týka Grécka – nateraz ešte zostáva v kategórii menej rizikových krajín, ale vzhľadom na zhoršenie situácie je Grécko vážnym kandidátom na vypadnutie zo zoznamu „zelených krajín“ už o týždeň, pri ďalšom hodnotení krajín, keď sa opäť zídu odborníci.

Zároveň bolo dohodnuté, že v prípade pokračovania pozitívneho trendu v Portugalsku sa prehodnotí na najbližšom zasadnutí konzília jeho zaradenie medzi „zelené“ krajiny.