NOVÉ PRAVIDLÁ PRE NÁVRAT ZO ZAHRANIČIA OD 19. JÚLA

Hlavnou zmenou je, že pre návrat zo zahraničia bez nutnosti karantény a testu po návrate bude treba byt KOMPLET zaočkovaný plus pár výnimiek.

Novy rezim zacina platit 19. jula 2021 o 6:00 a bude platit aj nadalej pri navrate zo VSETKYCH KRAJIN na svete a fungovat bude nasledovne:
PLNE ZAOČKOVANÉ OSOBY:
Za plne zaockovane osoby sa povazuju:
Osoby co dostali vakcinu s dvojdávkovou schémou: 14 dní po podaní (15. deň) druhej dávky, platnosť 1 rok
Osoby co dostali vakcinu s jednodávkovou schémou: 21 dní po podaní (22. deň) vakcíny, platnosť 1 rok
Osoby po prekonaní ochorenia COVID-19: 14 dní po podaní prvej dávky vakcíny do 180 dní po prekonaní ochorenia COVID-19, platnosť 1 rok.
Pre vyssie spomenute osoby bude velmi jednoduchy postup pri navrate:
Nutnosť preukázať sa potvrdením o zaočkovaní (tzv. GreenPass, prípadne Národný očkovací certifikát s QR kódom) pri prechode hranicou
Registracia raz za 6 mesiacov na korona.gov.sk/ehranica


CIASTOCNE ZAOCKOVANE OSOBY - docasne do 2. augusta
Osoby ktorym bola do 9. jula 2021 aplikovana 1. prva davka ockovania a este nie su povazovane za komplet zaockovane maju docasne nasledujuci postup:
Povinná registrácia v systéme eHranica.
Povinná 14-dňová karanténa.
Možnosť urobiť si RT-PCR test (zadarmo) IHNED po navrate na Slovensko. V prípade negatívneho výsledku môže osoba túto karanténu opustiť hneď ako mu je doručená správa o negatívnom RT-PCR výsledku.


♥️OSTATNE OSOBY♥️
Pre osoby ktore nie su zaockovane bude platit nasledovny postup:
Povinná registrácia v systéme eHranica.
Povinná 14-dňová karanténa.
Možnosť urobiť si RT-PCR test (zadarmo) najskôr na 5. deň karantény. V prípade negatívneho výsledku môže túto karanténu opustiť hneď ako mu je doručená správa o negatívnom RT-PCR výsledku.


Karanténa nie je povinná pre:
plne zaočkovaných ľudí
Deti do 12 rokov, karanténa im skončí vtedy, keď ostatným členom spoločnej domácnosti.
Deti od 12 do 18 rokov, ak nikto iný v spoločnej domácnosti nemá povinnú karanténu - ❗DOCASNE❗ do 9. augusta
Osoby, ktoré zo zdravotných dôvodov nemôžu byť zaočkované; tieto musia predložiť potvrdenie podľa vzoru v prílohe vyhlášky, zároveň musia mať negatívny výsledok RT-PCR testu nie starší ako 72 hodín.
Nezaočkovaných občanov SR, ktorí majú trvalý alebo prechodný pobyt v prihraničných oblastiach susedného štátu do 100 km od otvoreného hraničného priechodu na územie SR - musia predložiť negatívny výsledok RT-PCR testu nie starší ako 7 dní


VSTUP NA ÚZEMIE SLOVENSKA LIETADLOM.
Aj nadalej plati povinnost pre ludi ktory maju prilet na letisko na SLOVENSKU (priletu mimo SK sa to netyka):
Každá osoba musí vyplniť formulár na stránke mindop.sk/covid
.
Pri prílete z krajín, ktoré nie sú uvedené v zozname, sa pri prílete treba preukázať negatívnym výsledkom RT-PCR testu nie starším ako 72 hodín - platí aj pre zaočkované osoby.
Zoznam krajín, z ktorých NETREBA negatívny test ked mate prilet na Slovensko: Albánsko, Andorra, Arménsko, Austrália, Azerbajdžan, Bielorusko, Belgicko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Čierna Hora, Čína, Česká republika, Chorvátsko, Cyprus, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Gruzínsko, Holandsko, Hongkong, Írsko, Island, Izrael, Japonsko, Jordánsko, Kanada, Južná Kórea, Kosovo, Kuba, Libanon, Lichtenštajnsko, Litva, Lotyšsko, Luxembursko, Macau, Maďarsko, Malta, Moldavsko, Monako, Nemecko, Nórsko, Nový Zéland, Poľsko, Portugalsko, Rakúsko, Rumunsko, San Marino, Severné Macedónsko, Singapur, Slovinsko, Španielsko, Taliansko, USA, Mexiko, Srbsko, Švajčiarsko, Vatikan Švédsko, Taiwan, Turecko, Ukrajina.