NOVE PRAVIDLA PRE NAVRAT DO SR

Menej rizikové krajiny z pohľadu Slovenskej republiky Krajiny, ktoré sú z epidemiologického hľadiska považované za menej rizikové a pre ktoré pri návrate do SR platí voľný prechod cez hranice bez povinnosti izolácie v domácom prostredí a testovania na COVID-19. - Austrália, Čínska ľudová republika, Fínsko, Island, Južná Kórea, Nórsko, Nový Zéland, Singapur, Taiwan

☢️☢️Postup a povinnosti pri príchode do SR z krajín, ktoré nie sú na zozname menej rizikových krajín☢️☢️
Pokiaľ vstúpite na územie Slovenskej republiky a zároveň ste počas predchádzajúcich 14 dní navštívili krajinu, ktorá nie je na zozname menej rizikových (bezpečných) krajín:
????ste povinní nastúpiť do domácej izolácie do doby obdržania negatívneho výsledku RT-PCR testu na ochorenie COVID-19,
????ste povinní absolvovať test na COVID-19 najskôr v ⚠️8. deň⚠️ domácej izolácie,
????pokiaľ cestujete z krajiny, ktorá je členom EÚ (mimo zoznamu rizikových krajín), Lichtenštajnska, alebo Švajčiarska, (a v posledných 14 dňoch ste navštívili iba tieto krajiny) a máte bezpríznakový priebeh, vaša domáca izolácia končí dovŕšením jej ⚠️14. dňa⚠️ aj napriek tomu, že neobdržíte negatívny výsledok RT-PCR testu na ochorenie COVID-19. Pokiaľ cestujete z krajiny mimo EÚ, musíte v izolácii zotrvať do obdržania negatívneho výsledku testu, od 21. decembra 2020 platí povinnosť domácej izolácie aj pre osoby, ktoré v posledných 14 dňoch navštívili Spojené kráľovstvo.
????domáca izolácia je povinná aj pre osoby žijúce s vami v spoločnej domácnosti,
????ste zároveň povinní nahlásiť sa telefonicky regionálnemu úradu verejného zdravotníctva alebo elektronicky registráciou cez formulár eHranica a vášmu poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti (tzn. všeobecnému lekárovi/pediater v prípade detí), s ktorým máte uzavretú zmluvu. Počas svojho pobytu na území SR sa musíte vedieť preukázať príslušníkovi Policajného zboru SR potvrdením o uvedenej registrácii cez formulár eHranica.