BRITSKÁ PREMIÉRKA KONČÍ!

Stalo sa to, čo celý svet čakal už dlhé mesiace. Britská premiérka Theresa Mayová chce v lete odstúpiť z úradu, keď už Spojené kráľovstvo odíde z Európskej únie. Jej krok bude všeobecne vnímaný ako plán zastaviť dlhoročného nepriateľa Johnsona, ktorý chce výrazne odlišnú dohodu o budúcich obchodných vzťahoch Británie s EÚ, s menšími väzbami na Brusel.

Bol jeden z pôvodných strojcov Brexitu, ktorý chce vidieť Britániu von z EÚ do októbra aj za cenu tvrdého odchodu. V utorok to napísal britský denník The Sun a odvolal sa pritom na jej ministrov, ktorí sú o jej budúcich krokoch presvedčení.

História na Theresu May v lepšom prípade totálne zabudne, vhoršom prípade na ňu bude spomínať ako na premiérku, ktorá nedokázala absolútne nič a viac. Mnohí investori sa Mayovej odchodu potešili, keďže neistota je na trhoch často horšia ako zlé správy. Zaujímavé budú aj výsledky volieb do Europarlamentu, ktoré sú vo Veľkej Británii chápané ako referendum o konzervatívcoch a labouristoch. Pravdepodobne ani jedna z dvoch najväčších strán nebude tancovať od radosti.

Mayová sa už podľa denníka The Sun na odstúpenie pripravuje. Na základe tohto údajného plánu Mayová oznámi svoj koniec v úrade premiérky krátko po tom, ako uskutoční tzv. brexit, teda vystúpenie Británie z EÚ. Potom Mayová určí časový plán pre voľbu nového lídra svojej Konzervatívnej strany – voľba sa má uzavrieť na výročnom zjazde strany v októbri.

Britský minister pre medzinárodný obchod Liam Fox, dlhoročný veľmi blízky spolupracovník Mayovej, je jedným z tých vplyvných ministrov, ktorým Mayová svoje odstúpenie naznačila, tvrdí The Sun.

Európsku úniu opustíme 31. októbra s dohodu alebo nej. Dobrú dohodu môžete získať tak, že sa pripravíte na nedohodu,“ citovali britskí novinári Johnsona, ktorý hovoril na ekonomickej konferencii vo Švajčiarsku. Johnson uviedol, že je podoba odchodu z Európskej únie, ktorú vyrokovala Theresa May pre neho neprijateľná.

Johnsonovu snahu stať sa budúcim lídrom konzervatívcov brali novinári už niekoľko týždňov ako samozrejmosť. Bývalý starosta Londýna ale zámer kandidovať potvrdil iba pred týždňom. Johnson Mayovú síce ocenil za jej „trpezlivý a stoický“ prístup k patovej situácii okolo britského odchodu z Európskej únie, zároveň ale zdôraznil, že v prípade svojho zvolenia bude postupovať inak. Skôr než na kompromisi s opozíciou, o ktoré sa May pokúšala, sa chce zamerať na vznik novej dohody s Bruselom.