JESENNÉ TRADÍCIE V NEMECKU

Čas horúčav nám už pominul a rok sa schyľuje ku koncu. Prichádza jeseň so svojím čarom i zvyklosťami. Nemecko si jeseň ani nemôže predstaviť bez mníchovskej slávnosti Oktoberfest, ktorý patrí medzi najväčšie národné slávnosti na svete.

Počas 2 týždňov sa na festivale zúčastnia tisícky turistov, ktorí si tu spevom, tancom a popíjaním bavorského piva v litrových krčahoch užívajú svoj čas s priateľmi. Okrem toho rodiny s deťmi majú možnosť zabaviť sa bez hraníc a obmedzenia na rôznych kolotočoch a atrakciách.
3. október je dňom zjednotenia Nemecka, každoročná spomienka na znovuobnovenie jednoty nemeckého národa. Je to štátny sviatok v Nemecku, čas spomenúť si na dôležitosť spolupatričnosti.
V mesiaci október si prídu na chuť aj milovníci vína, pretože toto je obdobie vinobrania. Malebné údolia rieky Rýn poskytujú Nemcom veľmi vhodné prostredie na pestovanie hrozna.
Na vidieku prebiehajú taktiež slávnosti spojené s vďakyvzdaním za úrodu, pričom sa chrámy ozdobujú plodmi zo záhrad a prírody. Cez dedinky sa robia sprievody v dedinských krojoch, vyzdobené voly, kone a kravy prechádzajú ulicami, ľudia postávajú pri stánkoch a ochutnávajú, či kupujú rôzne domáce výrobky.
November je už chladnejší a často veterný mesiac, vhodný na púšťanie šarkanov, ktoré sa sústreďujú hlavne k rovinatým pobrežiam Nemecka. Z noci 31. októbra na 1. novembra sa oslavuje aj tu americký sviatok. Deti prezlečené za strigy a strašidlá chodia z domu do domu , ktoré sú vysvietené vyrezanými tekvicami a pýtajú si sladkosti.
Na sviatok sv. Martina asi v polovici novembra sa usporiadúvajú detské pochody s pestrofarebnými lampášmi, sprevádzané spevom pripomínajúc si sv. Martina, ktorý bol známy štedrosťou a ochotou podeliť sa.
Tento jesenný čas majú radi aj naši seniori, ktorí si môžu vyjsť na prechádzku do parku, posedieť si na lavičke medzi sfarebenými stromami a vychutnať si atmosféru padajúceho lístia.