JARNÁ ÚNAVA - AKO JU PREKONAŤ?

Žijeme v klimatickom pásme, pre ktoré je typické striedanie štyroch ročných období. Ak je prechod pozvoľný, naše telo má dostatok času adaptovať sa na teplotné zmeny. V posledných rokoch sme však svedkami, že jar príde doslova zo dňa na deň. Aj keď sa môže zdať, že zvýšenie množstva slnečného svetla má na náš organizmus iba pozitívny vplyv, nemusí to byť pravidlo.

Príchod jari býva sprevádzaný aj menej príjemným pocitom, dobre známou „jarnou únavou“. Faktom je, že pociťovanie únavy v prvých jarných týždňoch sa týka takmer každého z nás, hoci konkrétne príznaky a ich intenzita môžu byť u každého odlišné. Niektorí svoj stav opisujú ako fyzickú a psychickú únavu, občas sprevádzanú dokonca depresívnymi stavmi či celkovou apatiou. Pomerne časté môžu byť bolesti hlavy, ospalosť a podráždenosť, pričom omnoho viac ňou trpí staršia populácia.


PREČO JE TO TAK?
Jar prináša zmeny v prírode, ktoré sa odzrkadľujú v našom organizme. Mení sa teplota a tlak vzduchu a dni sa predlžujú. V zime produkuje naše telo viac melatonínu – hormónu spánku. Ako sa však dni predlžujú, jeho tvorba sa znižuje a začínajú sa tvoriť iné hormóny, ako napríklad sérotonín. Celá táto adaptácia môže chvíľu potrvať, čoho následkom je práve pocit vyčerpanosti.
Nedostatok pohybu, čerstvého vzduchu, obmedzený pobyt v spoločnosti, nedostatočný príjem tekutín, ale aj nedostatok vyváženej stravy plnej živín a vitamínov môžu byť jedným zo spúšťačov jarnej únavy. 


Čo vlastne jarnú únavu spôsobuje?  Súvisí s biorytmami, ktoré ľudský organizmus výrazne ovplyvňujú. Počas zimného obdobia neprijímame dostatok slnečného svetla, čo sa prejaví úbytkom energie, malátnosťou a negatívnym psychickým naladením. Po skončení zimy je organizmus vyčerpaný a unavený zo stresov a chorôb.
Svoju úlohu zohráva i to, že počas zimy jedávame menej ovocia a zeleniny. To všetko kladie veľké nároky na telo, ktoré musí často maximálne využívať rezervy energie, ako aj imunitného systému.

AKO PREKONAŤ ÚNAVU?
• Pite dostatok tekutín. Správny pitný režim chráni pre dehydratáciou, urýchľuje však aj ozdravné procesy v tele.
• Vymeňte sladené nápoje za bylinkové čaje. Sladené nápoje obsahujú veľa cukru a zdraviu neprospievajú. Nahraďte ich bylinkovými čajmi alebo obyčajnou vodou, do ktorej vytlačíte citrón.
• Skúste pôst. Je účinnou metódou detoxikácie. Keď na krátky čas telu odopriete príjem potravín, má čas na regeneráciu. Stačí, ak jeden-dva dni budete piť ovocné a zeleninové šťavy, vodu alebo čaj.
• Začnite cvičiť. Stačí päť minút ľahkej rozcvičky denne. Ideálne je chodiť namiesto výťahom peši. Ak na cestu do práce využívate MHD, vystúpte o zastávku skôr a prejdite sa. Pohyb totiž zvyšuje odolnosť proti chorobám, znižuje napätie a posilňuje srdce. Vhodné je v tomto období chodiť do prírody, pretože vďaka pobytu na slnku sa v tele vytvára sérotonín, takzvaný hormón dobrej nálady.
• Nezabúdajte na vitamíny. Príčinou jarnej únavy je predovšetkým nedostatok vitamínu C, A a D. Lekári preto odporúčajú papriku, kapustu, hlávkový šalát, kyslú kapustu, mrkvu, paradajky, ale aj mliečne výrobky, ktoré sú zdrojom vitamínu A. K obedu si doprajte aj morské plody alebo aspoň ryby, ktoré sú zas zdrojom vitamínu D.

Jedlá, ktoré pomôžu naštartovať Vaše telo:
Hliva ustricová je výborným zdrojom glukánu, ktorý likviduje škodlivé bunky. Pomáha naštartovať oslabenú imunitu po zime a zbaviť sa zlej nálady a stresov. Kto nemá rád hlivu kúpenú v obchode a pripravenú na rôzne spôsoby, môže ju užívať v tabletovej forme.
Ovsené vločky sú ďalším "babským" receptom na posilnenie imunity. Dokážu naštartovať metabolizmus. Ideálne je konzumovať ich s jogurtom a čerstvým ovocím.
• Rozmarín upokojuje, zmierňuje únavu a zvyšuje koncentráciu. Zlepšuje krvný obeh. Čaj z neho si pripravíte z čerstvých listov, ktoré zalejete horúcou vodou.
Zázvor je klasickým liečebným prostriedkom proti prechladnutiu. Skvele však pomáha aj v boji s únavou. Stačí ho nastrúhať do šálky a zaliať horúcou vodou. Ak sa vám čaj z neho zdá horký, pridajte trochu medu.
Rukola je u nás už pomerne známou šalátovou rastlinou. Obsahuje veľa vitamínu C a úžasne prebúdza z jarnej únavy.