JAR, IMUNITA A JARNÁ ÚNAVA

Imunita je schopnosť organizmu brániť sa pred cudzorodými látkami, ktoré do neho prenikajú z okolitého sveta, teda zjednodušene ide o odolnosť voči chorobám. Ak je naša imunita znížená, môžeme ľahšie ochorieť.

Viacerí z nás sa po náročnej a dlhej zime nevedia dočkať jari, iní majú pred ňou rešpekt. Príchod jari je totiž často sprevádzaný subjektívne nepríjemným pocitom tzv. jarnou únavou. Jarná únava nie je klasifikovaná ako choroba, ide o komplexný stav organizmu, ktorý nám dokáže skomplikovať život. A preto ho nesmieme odignorovať. Výraznejšie tento stav pociťujú osoby stredného a staršieho veku, ktorí navyše trpia aj chronickými ochoreniami. Deti príchod jari vítajú oveľa pozitívnejšie, výnimkou sú deti alergickí na peľ, kvitnúce stromy a trávy.

Príznaky jarnej únavy sú určite viacerým vám známe. Predovšetkým je to pocit fyzickej a psychickej vyčerpanosti, často tieto pocity sprevádza aj bolesť hlavy, ospalosť, zlá nálada a podráždenosť. Náš organizmus je vyčerpaný a zároveň aj náchylnejší k rôznym infekčným ochoreniam, alergickým reakciám, ochoreniam dýchacích ciest, ochoreniam žalúdka a dvanástorníka.
Príčinou tohto stavu je nedostatok telesného pohybu v zimných mesiacoch z dôvodu našej lenivosti, nedostatok slnečných lúčov a slnečného vitamínu D v zimnom období, nepomer medzi dĺžkou dňa a noci, nesprávna životospráva a v tomto roku pribudol aj nekonečný lockdown. Po dlhých zimných mesiacoch býva náš organizmus vyčerpaný a je náchylnejší k ochoreniu. Navyše v zimných mesiacoch uprednostňujeme energeticky výdatnejšiu a mastnejšiu stravu a zabúdame na dostatočný príjem ovocia a zeleniny, ktoré sú zdrojom vitamínov a minerálnych látok. Ak nie je zabezpečený ich pravidelný a dostatočný prísun či už vo forme čerstvého ovocia a zeleniny, alebo vo forme výživových preparátov, môže sa pocit únavy a sklon k infekciám zvýšiť.
Aká je účinná prevencia proti jarnej únave? Predovšetkým každodenný pobyt na čerstvom vzduchu, pravidelná športová aktivita a relax, dostatok spánku a dodržiavanie zásad zdravej a pestrej životosprávy. Okrem správnej životosprávy môže na jarnú únavu priaznivo vplývať aj celý rad ďalších látok. K látkam pozitívne aktivujúcich vitalitu a zároveň imunitný systém patria tiež vitamíny. Vitamíny sa vyskytujú vo všetkých druhoch potravín v ovocí, zelenine, mäse, vo vajciach alebo v obilných výrobkoch.
Pestrá a vyvážená strava by teda mala dostatočne pokryť potrebu vitamínov. Každý z vitamínov má svoju vlastnú funkciu, ktorú nemožno nahradiť žiadnou inou látkou. Zvýšená potreba vitamínov sa prejavuje v období fyzickej a psychickej záťaže, rastu, stresu, infekcie alebo rekonvalescencie.
Čím posilniť náš imunitný systém a zároveň prekonať únavu?Čím posilniť náš imunitný systém a zároveň prekonať únavu?
Zvoliť môžeme vitamíny. Vitamíny sú látky nevyhnutné pre normálne fungovanie organizmu. Chránia nás pred narušením rovnováhy a nepriaznivými vplyvmi. Naše telo nie je schopné vitamíny samo produkovať, a preto ich musíme dopĺňať pomocou zdravej stravy a špeciálnych potravinových doplnkov.Medzi vitamíny, ktoré prispievajú k normálnej funkcii imunitného systému alebo k zníženiu vyčerpania a únavy, vitamíny skupiny B, ktorých je viac druhov. Vyšší prísun vitamínov skupiny B sa odporúča ľuďom so zvýšenou psychickou a fyzickou záťažou, sú vhodné pre posilnenie imunitného systému a ako doplnok liečby najrôznejších chorôb .