Jar a ľudia s demenciou

Rastúce teploty a nárast počtu hodín slnečného svitu pozývajú opäť viac ľudí cvičiť vonku. Tomu sa potešia hlavne opatrovateľky, ktoré môžu teraz viac času tráviť s opatrovanými osobami na čerstvom vzduchu.

 Môžete tam pozorovať sezónne zmeny v prírode a spoločne si ich užiť. Prebúdzanie prírody nám dáva novú radosť zo života a podnecuje ďalšie rozhovory zamerané na biografiu. Náboženské slávnosti môžu slúžiť ako časový sprievodca. Napríklad Veľká noc spadá do tohto obdobia. Účasť na pridružených prípravách možno využiť so seniormi na podporu každodenných činností: spoločné farbenie a zdobenie vajíčok, ale aj sledovanie veľkonočnej liturgie. Záhradníctvo či jarné upratovanie sú v tomto ročnom období opäť príležitosťou, ako sa začleniť do každodenných činností. To umožňuje ľuďom s demenciou cítiť sa posilnení a užitoční.
Tu je niekoľko nápadov, ako na jar povzbudiť zmysly opatrovaných osôb s demenciou a priniesť jar do domova: zasaďte cibuľky kvetov do kvetináčov a sledujte, ako spolu deň čo deň rastú kvety. Alebo si kúpte vhodný kvetináč s jarnými kvetmi (narcisy, prvosienky, tulipány), ktoré práve kvitnú. Buďte opatrní pri hyacintoch a narcisoch, pretože sú jedovaté. Ľudia s demenciou si často dávajú do úst nejedlé predmety, preto sú tieto kvety zdrojom nebezpečenstva. Ozdobte prostredie prvkami s jarnou tematikou (napr. pastelové obliečky na vankúše a prehozy, domáce papierové kvety, jarné konáre zdobené veľkonočnými dekoráciami) , ak je to možné spolu s osobou s demenciou. Ak je postihnutý pripútaný na lôžko, môžete mu do zorného poľa zavesiť zelenú, žltú alebo oranžovú dekoračnú látku a pripevniť na ňu rôzne konáre či kvety. Ďalším tipom pre opatrovateľku je spoločné spievanie, ktoré je zábavné vo všetkých ročných obdobiach. Jarné rozhovory môžu ľuďom s demenciou vytvoriť pocit úspechu. Povzbudzujte so seniormi konverzáciu ukazovaním obrázkov jari alebo Veľkej noci, voňajúcimi jarnými kvetmi alebo kvetmi.