Holandský maliar Vincent van Gogh

Vincent van Gogh sa narodil v roku 1853, ako najstarší zo šiestich detí, v meste Zundert v Holandsku. Je považovaný za jedného z najväčších umelcov a predstaviteľov postimpresionizmu.

Van Gogh sa, bohužiaľ, stal slávnym až po svojej smrti, najmä neskôr v 20. storočí, keď sa jeho obrazy predávali na aukciách za nesmierne vysoké sumy.

Van Gogh bol veľmi emotívny, nemal sebadôveru a nevedel, kam smeruje. Pôvodne veril, že jeho skutočnou úlohou v živote má byť kázanie evanjelia, čo mohlo byť ovplyvnené jeho otcom, ktorý bol pastorom. Trvalo roky, kým si zvolil povolanie umelca.

Neskôr sa rozhodol študovať umenie v Belgicku a bol odhodlaný „rozdávať šťastie tým, že bude vytvárať krásu“. V roku 1886 odišiel do Paríža za svojim bratom, ktorý bol manažérom galérie. Tam van Gogh stretol Moneta a Gaugina, ktorí ovplyvnili jeho tvorbu.

Gaugin a van Gogh sa spojili a chceli tvoriť spoločne, lenže van Goghov temperament z neho urobil veľmi náročného partnera pre spoluprácu. Situácia sa vystupňovala v roku 1888, kedy si pri hádke van Gogh odrezal kus z vlastného ucha, aj keď niektorí historici tvrdia, že to bol práve Gaugin, kto ho poranil a van Gogh to neskôr vzal na seba z neznámych dôvodov. Nech už bola skutočnosť akákoľvek, slávneho maliara po tomto incidente poslali na liečenie do ústavu, kde pokračoval v striedaní stavov šialenstva a príčetnosti.

V máji roku 1890 sa zdalo, že sa van Gogh cíti lepšie a odišiel z ústavu do malej dedinky vo Francúzsku, kde bol pod dohľadom lekára. O dva mesiace neskôr umrel, 37-ročný maliar sa sám zastrelil.

Počas jeho krátkej kariéry nezažil veľký úspech, predal len jeden jediný obraz. Žil v chudobe, podvýživený a prepracovaný. Napriek tomu, je stále pokladaný za jedného z najvplyvnejších maliarov, ktorý pomohol položiť základy moderného umenia.

„Mám prírodu, umenie a poéziu. Ak toto nestačí, tak čo potom?“