Henry VIII a jeho šesť manželiek

Henry VIII sa narodil v roku 1491 v Greenwichi, blízko Londýna. Bol kráľom Anglicka v rokoch 1509 až 1547. Známym sa však nestal vďaka svojej vláde, ale kvôli jeho početným manželstvám. Jeho konanie inšpirovalo mnohých filmárov a spisovateľov.

Henry bol druhým synom Henryho VII, keď ale jeho starší brat Artur v roku 1502 umrel, tak sa stal následníkom trónu, od ktorého mali všetci veľké očakávania. Tento 17 ročný mladík, ktorý bol atlétom, tanečníkom a lovcom sľúbil Anglicku nástup jari po dlhej zime, ako nazval vládu svojho otca. Krátko po korunovácii sa oženil s Katarínou Aragónskou, vdovou po bratovi Arturovi.

Katarína Aragónska
Henryho manželstvo s Katarínou bolo všeobecne považované za nezvyčajne dobré, no Henryho nespokojnosť rástla, pretože mu jeho manželka nedala dediča. Ich prvé dieťa sa narodilo mŕtve, a tak druhé dieťa im prinieslo radosť, nielenže bolo zdravé, ale bol to aj chlapec, po ktorom kráľ tak veľmi túžil. Bohužiaľ, o sedem týždňov neskôr umrel a tak to pokračovalo s ďalšími dvoma synmi, ale v roku 1516 sa im narodilo dievčatko, ktorému dali meno Mary.
Napriek tomu si Henry hľadal milenky, kde sa len dalo. Jedna z nich, Elizabeth Blount, mu porodila v roku 1519 syna Henryho, ktorý sa stal Vojvodom z Richmondu.
Jeho ďalšou významnou milenkou bola Mary Boleynová. Henry bol čoraz netrpezlivejší, pretože Katarína mu nedala vytúženého syna a to viedlo k tomu, že sa nechal očariť Marynou sestrou Annou. Krásna 25 ročná žena mu ale odolávala a odmietla sa stať jeho milenkou.
Henry zúfalo túžil po následníkovi trónu a rozhodol sa anulovať svoje manželstvo s o 6 rokov staršou Katarínou a namiesto toho si vziať ženu, ktorá má väčšie šance porodiť mu syna. Toto rozhodnutie viedlo Henryho k odmietnutiu pápežskej autority a iniciovanie Anglickej reformácie.
Aby mohlo byť manželstvo anulované musel vymyslieť dobrý dôvod, začal teda hovoriť o tom, že fakt, že si vzal bratovu manželku bolo proti jeho náboženskému presvedčeniu a také niečo nemalo byť nikdy dovolené. No pápež manželstvo anulovať odmietol.
Katarína bola neskôr vykázaná od dvora a jej izby obsadila Anna. V roku 1533 bolo jej manželstvo s kráľom oficiálne vyhlásené za neplatné a bol jej odňatý titul kráľovnej.

Anna Boleynová
V roku 1532 si Henry tajne vzal Annu. Tá čoskoro otehotnela a krátko na to sa uskutočnil druhý svadobný obrad v Londýne. Už ako kráľovná porodila a dievčatku dali meno Elizabeth. Keďže Anna chcela, aby jej dcéra bola jedinou dedičkou, Henryho dcéra Mary, ktorú mal s Katarínou, musela byť vyhlásená za nelegitímne dieťa. V tomto období sa kráľ vyhlásil za hlavu cirkvi a pápež ho následne exkomunikoval.
Toto manželstvo nebolo šťastné, dvojica síce zažívala krátke chvíle pokoja, ale Anna sa odmietala poddať. Henry nenávidel jej násilnú povahu a neustálu podráždenosť, vďaka čomu získala mnoho nepriateľov.
V roku 1536 umrela Katarína Aragónska a kráľovná Anna bola opäť tehotná. Henry však mal vážnu nehodu na turnaji a Anna po tomto zážitku potratila syna. Kráľ si našiel novú milenku, Jane Seymourovú. Krátko na to bola Anna a piati ďalší muži obvinení z cudzoložstva a Anna so svojim bratom boli tiež obvinení z incestu. Napriek tomu, že dôkazy proti nim boli slabé, všetci obvinení boli vyhlásení za vinných a odsúdení na smrť. Anna bola popravená na Tower Green.

Jane Seymourová
Len jeden deň po Anninej smrti sa Henry zasnúbil s Jane a o desať dní neskôr si ju vzal. V roku 1537 mu nová kráľovná porodila syna, princa Edwarda. Pôrod bol veľmi náročný a Jane umrela o pár dní neskôr. Henryho radosť vystriedal smútok, ale netrval dlho, pretože kráľ opäť potreboval novú kráľovnú.

Anna Klévska
Annu ako novú manželku pre kráľa navrhol Thomas Cromwell. Henry súhlasil, ale čoskoro si svoje rozhodnutie rozmyslel a chcel manželstvo opäť anulovať, aby si mohol vziať niekoho iného. Anna nenamietala a súhlasila s jeho slovami, že manželstvo nebolo nikdy naplnené a následne na to bolo zrušené. Anna z manželstva vyšla veľmi dobre, to sa ale nedá povedať o Cromwellovi, ktorého vinili aj za nesprávny výber manželky pre kráľa a neskôr ho popravili.

Katarína Howardová
V roku 1540, v ten istý deň ako bol popravený Cromwell, sa Henry oženil s Katarínou. Bol ňou absolútne očarený a venoval jej mnoho pozemkov a šperkov. Katarína ale urobila veľkú chybu hneď po svadbe, keď mala aféru s dvoranom, Thomasom Culpeperom a k tomu zamestnávala svojho bývalého snúbenca, s ktorým mala predtým taktiež pomer. Kráľovnú začali vyšetrovať, a keď Henry zistil, ako mu jeho manželka klamala, oboch mužov poslal na smrť a Katarínu v roku 1542 postihol rovnaký tragický osud ako Annu Boleynovú.

Katarína Parrová
Henry sa poslednýkrát oženil s touto zámožnou vdovou roku 1543. S kráľom sa často hádala kvôli viere. Katarína mu pomohla zmieriť sa so svojimi dcérami, Mary a Elizabeth, vďaka čomu ich opäť uznal za legitímne následníčky trónu. S Katarínou ostal až do svojej smrti v roku 1547 a bol pochovaný vedľa Jane Seymourovej.