DOVOLENKA PRI MORI V HOLANDSKU

Drvivá väčšina našich občanov, ktorí sa vyberú na dovolenku k moru, smeruje na juh nášho kontinentu. Je to pomerne blízko a odskúšané, takže vieme, čo nás pri Jadrane čaká. Slnko, piesok, voda a – preplnené pláže.

Niektorí naši dovolenkári poznajú aj Baltické more, no a niektorí už navštevujú Severné more. Táto destinácia má nevýhodu v tom, že je od nás pomerne ďaleko, nevýhodou je aj slabá informovanosť a ešte slabšia ponuka zájazdov do tohto kúta Európy. Negatívnu úlohu môže zohrať i ten fakt, že slovo „sever“ v nás evokuje pocit chladu, obavy z nepriaznivého počasia a podobne.
Niektoré prímorské krajiny si automaticky nespájame s dovolenkou pri mori. No aj také Holandsko má počas leta niekoľko krásnych oblastí, kde si môžete oddýchnuť na pláži a zaplávať si.

Cesta autom je v tých končinách mimoriadne pohodlná. Diaľnica vás zavedie až takmer na pláž. Nič, iba kvalitná betónová cesta, dvoj-troj prúdová, pred väčšími mestami až päť prúdov v každom smere. Neruší vás nič, nakoľko v Holandsku sú vedľa ciest iba dopravné značky, akékoľvek reklamné pútače sú zakázané..
Na pláži sú vyhradené priestory, kde je dovolené priniesť so sebou psíka a tiež kone. Jazdci na koňoch jazdia po pláži, pekne v skupinkách. Skutočne, je to raj pre milovníkov týchto zvierat. Všetko je čisté, úhľadné. More bez chalúh, rias a iných obťažujúcich „elementov“. Čo sa týka počasia, teplota vzduchu v priemere 25–27 stupňov. Príjemne, bez tropických horúčav. Dovolenkári majú čas chodiť na pláž okolo obeda, keď sa začína odliv a more ustupuje, takže asi sto metrov od brehu je voda do pása. A hlavne – dobrá na plávanie aj pre tých slabších plavcov...

More je čisté s pozvoľným vstupom. Letné radovánky však často komplikuje silný vietor, ktorý pocitovú teplotu vie zraziť podstatne nižšie, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Kúpanie ale nie je jediným lákadlo. Vo väčšine letovísk je pozdĺž pobrežia vybudovaný kvalitný chodník vrátane cyklotrasy, ktorý je priam vytvorený pre romantické prechádzky pri západe slnka. Celá pláž tak pripomína jednu veľkú promenádu.

Prezrite si naše hodnotenie najlepších pláží v Holandsku.

SCHEVENINGEN

Letovisko Scheveningen je medzi domácimi obyvateľmi veľmi obľúbené. Nachádza sa tam mólo so zaujímavou vyhliadkovou vežou, ktorá ponúka pohľad na celé pobrežie. Pláže majú jemný žltý piesok a voda je čistá a príjemne teplá na kúpanie. V ich okolí sa nachádza viacero zaujímavých stavieb, ktoré odrážajú pôvodnú holandskú architektúru. Zaujímavosťou je, že oblasť pri Scheveningene je navštevovaná aj počas zimy, pretože keď tam panujú veľmi studené dni, morská pena pri pobreží zamŕza, čo vytvára zaujímavý prírodný úkaz. Scheveningen je jednou z ôsmich oblastí Haagu s dobre rozvinutou infraštruktúrou a dobrými podmienkami na rekreáciu. Niektorí turisti prichádzajú do európskeho strediska, aby sa venovali windsurfingu, surfovaniu, kitingu. Ostatní cestovatelia milujú Scheveningen pre jeho osobitú kultúru a veľa historických pamiatok. Jedná sa o zaujímavé preplnené letovisko, ktoré navštevujú milovníci aktívnej, intenzívnej dovolenky. Tí, ktorí sa chcú ticho opaľovať a plávať v tichosti, si tiež nájdu pokojné miesto pre seba. Tu odpočívajú mládežnícke spoločnosti s deťmi, celé rodiny.

  

ZANDVOORT
Zandvoort - mestská pláž v rovnomennej dedine so čestnou značkou „Modrá vlajka“. Preplnené obľúbené letovisko na pobreží Severného mora.

OSTWORN
Ostworn - pohodlná prírodná pláž, ktorá sa nachádza neďaleko centra Rotterdamu. Na tomto mieste by mali prísť milovníci pokoja a mieru. Nie je preplnená, od dovolenkárov, miestnych obyvateľov a turistov z blízkych európskych krajín.

AMELAND
Na Amelande ako by sa zastavil čas. Na prvý pohľad sa zdá, že táto oblať nijako neutrpela turizmom. Ostrov je jedinečný nádhernou prírodou. A to nielen piesočnými dunami a prerastenými trávami, ale aj mnohými cyklotrasami, kŕdľami vtákov, ale I tuleňov, za ktorými sa organizujú lodné výlety. Záchytným bodom ostrova je červenobiely maják. Námorníkom signalizoval pobrežie do roku 2005, dnes je otvorený pre verejnosť ako múzeum.
Na ostrove sa môžete vydať pozdĺž pláže na koni, ale v hlavnej sezóne medzi 1.7. až do 15.9. sa vychádzky môžu konať len od 19 do 7 hodiny. Inak sú dostupné celý rok neobmedzene.

 

KATWIJK AAN ZEE
V strednej časti územia leží pokojné prímorské letovisko Katwijk aan Zee. Na typických piesočných dunách sa môžete opalovať, stavať hrady z piesku alebo si len tak posedieť v malebných kaviarňach. Mesto vzniklo z rybárskej dedinky, ale čas od času sa tu organizujú aj koncerty a festivaly.

 

NOORDWIJK AAN ZEE

Na typických piesočných dunách sa rozkladá prímorské letovisko Noordwijk aan Zee. Počas letnej sezóny to tu naozaj žije. Je asi najznámejším holandským prímorským letoviskom, ktoré je narozdiel od Schevenignenu dostupné naozaj všetkým.