Čo s nami robia horúčavy?

Potíme saČo s nami robia horúčavy? , máme rýchlejší pulz a strácame pozornosť Po dlhom vystavení sa extrémnym teplotám blížiacim sa k 40 stupňom dochádza k závažným zdravotným komplikáciám, hrozí aj poškodenie orgánov.

Možno patríte medzi tých, ktorí to „majú radi horúce“, ale vo všeobecnosti platí, že vysoké teploty a vlhkosť nerobia ľudskému organizmu dobre.

Únava z tepla je relatívne bežnou reakciou na vysoké teploty. Prejavuje sa závratom, bolesťami hlavy a mdlobami. Liečiť sa dá odpočinkom v chladnom prostredí a hydratáciou. Ak je človek vystavený veľkému teplu, a jeho teplota rastie, vystavuje sa riziku poškodenia mnohých orgánov.
Intenzívne dýchanie, rozšírené krvné cievy, potenie-
S vysokými teplotami sa človek vyrovnáva v prvom rade potením, ktoré ochladzuje kožu. „Keď je organizmus vystavený vysokým teplotám, dochádza k nadmernému poteniu. Potením si organizmus zabezpečuje vlastnú termoreguláciu a vlhkosť kože – chráni sa tak pred prehriatím. Pot kožu ochladzuje.Pri zvýšení teplôt dochádza k rozšíreniu krvných ciev, zvyšuje sa prenos tepla do kože, dochádza k poteniu, strate vody teplom. V nadmerných teplotách dochádza k  zintenzívneniu dýchania, urýchleniu krvného obehu, zníženiu svalovéhonapätia,nastáva zvýšenie permeability (priepustnosť, pozn. red) kapilár. Strata tekutín sa môže prejaviť zníženou schopnosťou koncentrácie, predĺžením relaxačného času a obmedzením čulosti
Hrozí poškodenie orgánov, strata vedomia
Normálna teplota nášho organizmu je okolo 37 stupňov Celzia. Keď sme vystavení vysokým teplotám po dlhší čas, naša teplota stúpne na 39 až 40 stupňov Celzia – prichádza únava. Pri teplote tela okolo 40 až 41 stupňov nastáva vyčerpanie z tepla, pri teplote nad 41 stupňov organizmus zlyháva.

Keď sa telo prehreje, prvá vec, ktorá prestane fungovať, je schopnosť potiť sa. Vysoká teplota tela ovplyvní mozog – nastupuje zmätenosť, človek môže dokonca stratiť vedomie. Prehriatie má vplyv aj na centrálnu nervovú sústavu a obehový systém, poškodiť sa môže mnoho orgánov, Ide aj o vlhkosť
Problémom nie je iba vysoká teplota, ale aj vlhkosť.
Ak máte vysoké teploty a vlhkosť, osoba sa bude potiť, ale pot jej nebude na pokožke schnúť. Preto nejde len o samotné teplo, ale o kombináciu teploty a vlhkosti.
Medzi najviac ohrozené skupiny ľudí, ktoré horúčavy postihujú v najvyššej miere, patria starší ľudia a deti.Starší ľudia majú telesnú teplotu často nižšiu, ako je norma, v dôsledku nižšej telesnej aktivity a kardiovaskulárnej kapacity. Preto extrémne teploty znášajú oveľa horšie. Taktiež aj detský organizmus – platí, čím je dieťa menšie, o to väčšie je nebezpečenstvo prehriatia organizmu.

Preto tak pre starých ľudí, ako aj pre deti platí nasledovné: čo najmenej sa vystavovať slnku pri extrémnych teplotách, chrániť si hlavu, používať krémy s vysokým ochranným faktorom a dodržiavať prísny pitný režim
Naopak, zvýšená je schopnosť vyrovnať sa s teplom je u športovcov. Majú vyšší objem krvi, dokážu sa preto viac potiť, a preto chladiť
Pite tekutiny, vetrák sa neodporúča
Pri vysokých teplotách veľa pite. Vypite viac ako 2 až 3 litre tekutín. Kávu a čierny čaj do pitného režimu nerátajte. Nečakajte na pocit smädu, ten je už výstrahou nášho tela na poslednú chvíľu.Pri športovaní pite ešte viac, doprajte si pestré zloženie tekutín. Ideálne je s minerálmi od 150 do 400 mg/l. Pite nesladené nápoje a šťavy. V priebehu dňa pite najviac tekutín do 14. hodiny, keď je telo najaktívnejšie. Ideálne je začať deň s pohárom vody nalačno a posledný pohár vypiť tesne pred spaním. Nie je dobré piť pred jedlom, ani bezprostredne po jedle. Tieto zásady je vhodné pre náš organizmus dodržiavať aj vtedy, keď nie sú extrémne teploty, pre udržiavanie homeostázy.Vetrák sa ako riešenie na horúčavy neodporúča. Tým, že na seba človek fúka horúci vzduch, sa skôr ešte viac ohrieva, ako ochladzuje !!!

Zdroj:https://dennikn.sk/212717/reaguje-ludsky-organizmus-vysoke-teploty/