Anglicko - čaj o piatej

Krásny čajový porcelán, dobrý čaj, drobné pochúťky a príjemná spoločnosť. To sú základné piliere poobedného čaju alebo tzv. Čaju o piatej. Ale pamätajte, ak ktorýkoľvek z nich podceníte, pripravíte sa o ten správny zážitok.

Čaj o piatej je predovšetkým o príjemných vnemoch a radosti. Potešíte
nielen svoje oči a chuťové poháriky, ale aj svoju dušu  Ako raz povedal americký spisovateľ Henry James: „ V živote je len pár hodín, ktoré sú príjemnejšie ako doba zasvätená rituálu nazývaného čaj o piatej.“ A komu vlastne Veľká Británia vďačí za zavedenie jedného z najpríjemnejších anglických zvykov? Pôvodne s touto myšlienkou prišla vojvodkyňa Anna z Bedfordu v roku 1840. Vzhľadom k tomu že v tej dobe bol zaužívaný len ľahký obed a večera bola v domácnosti vojvodkyne podávaná až okolo
ôsmej hodine, často krát bola hladná už okolo štvrtej. Premýšľala, ako zaplniť túto medzeru medzi jednotlivými jedlami a začala si dávať popoludňajší čaj spolu so sendvičom, ako malý olovrant. Neskôr prizvala na svoj malý olovrant aj kamarátky a stala sa z toho veľká sociálna udalosť. Neskôr k sendvičom pribudli roztomilé lievančeky, šišky, sendviče s rôznymi náplňami a vrcholom tohto pohostenia bol vždy čaj, ktorý z pravidla servírovala pani domu. Táto pauza na čaj v popoludňajších hodinách sa veľmi rýchlo stala taktiež obľúbenou módnou udalosťou. Behom 80. Rokov 19. Storočia pridal na dôležitosti tohto zvyku fakt, že sa dámy z vyšších
spoločností začali pri tejto príležitosti obliekať do honosných rób, rukavíc a klobúkov. Čaj bol obvykle podávaný medzi 4-tou a 5-tou poobedňajšou hodinou.


TRADIČNÉ DOBROTY K POPOLUDŇAJSIEMU ČAJU
Ako sme už vyššie spomenuli, občerstvenie k čaju sa delí na slané a sladké. Základné prvky sú dané, nesmú chýbať. Začína sa vždy slaným jedlom, väčšinou sú to sendviče z bieleho nadýchaného cesta bez kôrky. Tvar sendvičov je voliteľný, buď malé trojuholníčky alebo tradičné „vojáčky.“ Tradičné sendviče sú s kyslou uhorkou, s údeným lososom, šunkový s horčicou alebo vajíčkový so žeruchou. 

Ako si pripraviť napríklad tradičný britský uhorkový sendvič?
Budete potrebovať:
Plátky bieleho sendvičového chleba bez kôrky, vymiešané maslo izbovej teploty, olúpanú uhorku nakrájanú na tenučké plátky, čierne horenie (soľ sa nepridáva, aby uhorka nepustila do sendviču prebytočnú vodu)
Postup: Plátok sendviča namažte maslom a poukladajte plátky uhorky na husto v jednej vrstve tak, aby sa čiastočne prekrývali ako rybie šupiny. Jemne okoreňte čiernym korením. Prikryte druhým plátkom sendviču ktorý predtým taktiež namažte maslom. Opatrne stlačte a sendvič nakrájajte na trojuholníky alebo vojačky. Ihneď podávajte. Môžete podávať aj zachladené.