AMSTERDAM - metropola Holandska

Amsterdam je hlavným mestom Holandska. Ročne ho navštívia milióny turistov. Na jednej strane láka vďaka svojej tolerancii, slobode a uvoľnenosti, najmä mladých ľudí, no na svoje si tu prídu aj staršie ročníky a milovníci histórie a umenia. Amsterdam je dokonalou kombináciou moderného s historickým. Čo sa teda oplatí vidieť:

1. Kanály
Kanály, vďaka ktorým je Amsterdam označovaný aj ako Benátky severu, križujú celé mesto. Je ich vyše 160 a prechádza cez nich viac než 1 250 mostov! Každý z nich je jedinečný, pričom by ste nemali pri svojej návšteve vynechať hlavne malebný Prinsengrach a historický Brouwersgracht.

2. Rijskmuseum
Najväčšie múzeum Holandska vás očarí svojou širokou kolekciou zlatej éry holandského maliarstva – obsahuje predovšetkým rozsiahlu zbierku prác Rembrandta van Rijna. Jeho obraz „Nočná hliadka“ (hol. „De Nachtwacht“) patrí spolu s „Mliekárkou“ (hol. „De Melkmeid“) Johannesa Vermeera k hlavným klenotom múzea. V expozícii Rijskmusea si môžete pozrieť okrem obrazov a sôch aj ukážky tradičného nábytku, modely lodí a domovy pre bábiky. Pred múzeom sa tiež nachádza medzi turistami veľmi populárna skulptúra „I (Am)sterdam“, ak z mesta odídete bez fotky s ňou, akoby ste v Amsterdame ani neboli.

3. Múzeum Anny Frankovej
Každý, kto pozná príbeh mladého židovského dievčatka Anny Frankovej, by toto miesto v Amsterdame nemal obísť. Mladá Anna sa spolu s rodinou ukrývali pred nacistami, viac ako dva roky. Ich osud ale skončil smutne a rodina spolu s Annou putovala do koncentračného tábora, kde svoj koniec našla aj samotná Anna. Uchováva aj originálny exemplár samotného denníka Anny Frankovej. Je to tretie najnavštevovanejšie múzeum v Amsterdame, hneď po už spomínanom Rijskmuseum a múzeu Vincenta Van Gogha. V dome nájdete úkryt, kde sa rodina skrývala, expozíciu o živote Anny Frankovej, a tiež aj výstavný priestor venovaný diskriminácii a prenasledovaniu nepohodlných osôb.

4. Historické centrum
Historické centrum Amsterdamu sa rozkladá predovšetkým okolo námestia Dam, ktorému dominuje Kráľovský palác (Koninklijk Paleis). Napriek svojmu pomenovaniu nie je palác sídlom holandskej kráľovskej rodiny – využíva sa na organizovanie rôznych podujatí a po väčšinu roka je otvorený turistom. Na námestí Dam môžete obdivovať aj ďalšie historické budovy, napríklad mestskú radnicu, množsvo aujímavých kostolov, pamätník padlých v druhej svetovej vojne a napokon aj múzeum voskových figurín Madame Tussaud (podobné, aké nájdete aj v Londýne).

5. Múzeum Van Gogha
V Amsterdame sa nachádza množstvo múzeí – z nich by ste však okrem už spomenutého Rijskmusea nemali vynechať hlavne múzeum, ktoré hostí najväčšiu zbierku prác jedného z najslávnejších maliarov sveta Vincenta Van Gogha. Expozícia jeho diel zahŕňa približne 200 malieb, 550 náčrtov a stovky listov. Najväčšej pozornosti sa tešia hlavne Van Goghove diela „Spáľňa v Arles“ (hol. „Slaapkamer te Arles“) a „Kvitnúce mandle“ („Amandelbloesem“). V múzeu sa vystavujú aj práce ďalších autorov, maliarových priateľov, ktoré pochádzajú z jeho súkromnej kolekcie.

6. Štvrť červených svetiel (Red light district)
Amsterdam vyhľadávajú tisíce turistov najmä kvôli atrakciám, ktoré len tak ľahko v iných európskych metropolách nenájdete. A obe nájdete na Red Light Disctrict, alebo na ulici červených svetiel. Štvrť, ktorá je preslávená legalizovanou prostitúciou, patrí k najstarším svojho druhu na svete. Svoje počiatky má ešte v stredoveku a prvé sklelené vitríny sa v nej začali objavovať už v 17.storočí! Verejné domy, kde sa ponúkajú ženy rôznych vekových skupín, rôznych rozmerov a národností, nájdete jedine tu.

 

7. Heineken Experience
Celosvetovo obľúbené pivo Heineken má sídlo práve v Amsterdame. Môžete teda vyskúšať atrakciu Heineken Experience, kde vidíte, ako sa toto pivo vyrába. V minulosti toto miesto slúžilo na varenie piva, dnes je z neho múzeum. Avšak každý milovník piva by si mal toto miesto vo svojej mape zakrúžkovať a navštíviť ho. Ak vás nepriláka samotná história piva, vzorky zadarmo určite už áno. by si mal toto miesto vo svojej mape zakrúžkovať a navštíviť ho. Ak vás nepriláka samotná história piva, vzorky zadarmo určite už áno.

8. Coffee houses/shops
Najlákavejšou atrakciou po štvrti červených svetiel je marihuana, ktorú si môžete zakúpiť v tzv. coffee shopoch. Tie síce nájdete nielen v Amsterdame, ale aj v iných mestách Holandska, avšak nie všade ju predávajú aj turistom. Amsterdam je voľný aj v tomto, a tak si túto “magickú” bylinu môžete kúpiť v tomto meste bez obmedzenia. Tieto obchodíky nájdete skutočne na každom kroku a stali sa bezpochyby jedným z najväčších lákadiel turistov. Môžete si tu samozrejme dopriať aj ozajstnú kávu, drink, alebo rôzne koláčiky či muffiny.

9. Bloemenmarkt
Tulipány patria neodmysliteľne k Holandsku a čo by to bola za návšteva jeho hlavnej metropoly, ak by ste sa nevybrali na kvetinový trh? Ten najznámejší s názvom Bloemenmarkt tam stojí už od roku 1862 a nachádza sa na kanáli Singel. Ide o plávajúci trh, ktorý sa hmýri rôznymi farbami a vôňami a je otvorený od pondelka do soboty počas celého roka. Okrem kvetov si tu kúpite aj tradičné suveníry ako napríklad holandské dreváky.

10. Bicykle v Amsterdame
V Amsterdame je jednoznačne najlepším a najpraktickejším dopravným prostriedkom bicykel. Odporúčame ho hlavne pre návštevníkov, ktorí chcú toho spoznať čo najviac a nezávisieť pritom od verejnej dopravy. V celom meste funguje množstvo spoločností, ktoré vám prenajmú bicykel a s jeho pomocou ľahko a rýchlo spoznáte nielen samotný Amsterdam, ale môžete sa vybrať aj do blízkeho okolia.