Ako zvieratá pomáhajú (nielen) seniorom

Určite ste už počuli o tom, ako zvieratá pomáhajú ľuďom. Možno ste však už počuli aj o tom, že vďaka zvieratám sa dá pomôcť aj ľuďom chorým na rozličné choroby a zvieratá teda pôsobia ako určitá forma terapie. Ide o takzvanú ANIMOTERAPIU.

Animoterapia je liečenie pomocou zvierat, pričom sa využívajú pozitívne účinky rôznych druhov zvierat na psychické, ale tiež fyzické zdravie človeka. Animoterapia sa realizuje predovšetkým prostredníctvom psov (canisterapia), ale výnimkou nie sú ani iné domáce zvieratá, felinoterapia (terapia pomocou mačiek) a hippoterapia (využíva liečivú silu koní). Okrem toho sa však môže využiť aj liečivá sila akýchkoľvek iných zvierat, napríklad delfínov. Taliani dokonca využívajú na terapiu aj kanáriky.

Animoterapia sa využíva pri liečbe ľudí rôznych vekových kategórií (od malých bábätiek až po seniorov) a pri rôznych zdravotných problémoch. Pomáha pri liečbe telesne či mentálne postihnutých pacientov, ale aj prI rehabilitačných pacientoch.

V poslednej dobe sa začína využívať aj ako motivačný nástroj pre seniorov. Účinky animoterapie sa využívajú napríklad aj v domovoch dôchodcov, v ústavoch sociálnej starostlivosti či rôznych zdravotníckych zariadeniach, ale taktiež v domácom prostredí. Pozitívne účinky na rezidentov su nepopierateľné.

V dome pre seniorov v arizonskom meste Oro Valley spojili príjemné s užitočným. Nadviazali spoluprácu s miestnym útulkom mačiek a seniorov nechali, aby sa o mačky starali niekoľko dní. Išlo najmä o pacientov so stareckou demenciou alebo Alzheimerom. Napriek prvotnému skeptickému pohľadu, priniesla felinoterapia priaznivé účinky. Akým spôsobom mačky liečia? Pradenie mačky dokáže znižovať vnímanie zdravotných problémov a navodzuje pocit pohody a pokoja. Prostredníctvom pradenia i hladenia, verbálnou i neverbálnou komunikáciou človeka so zvieraťom klesá chorobnosť a aktivujú sa vnútorné funkcie človeka.

Aby sme sa presvedčili o pozitívach animoterapie nemusíme chodiť ďaleko. Aj v domove sociálnych služieb Noemi vo Veľkých Kostoľanoch sa rozhodli, že vyskúšajú pozitívne účinky canisterapie. Väčšina klientov trpí Alzheimerovou chorobou, stareckou demenciou a Parkinsonovou chorobou, niektorí klienti sú nevládni a ohybnú majú len hornú časť tela. Aj tu budú pomáhať štvornohí liečitelia. psy. Zdanlivo banálne úkony pre ostatných dokážu starým ľuďom pomôcť. Napríklad nasadzovaním obojka či pripínaním vôdzky si stimulujú jemnú motoriku, prechádzky so psíkom napomáhajú nácviku koordinácie, hladkanie psa rozohreje ich svaly a kĺby. Vzájomný dotyk a hmatová stimulácia sú pre seniorov dôležité na vyjadrenie emócií, pôsobia proti pocitom úzkosti, nepotrebnosti, osamelosti a sociálnej izolácie.

Zvieratá však môžu pomôcť aj zdravým ľuďom zvládnuť ťažké životné obdobia sprevádzané citovým vypätím, depresiami a stresom. Či už liečivej sile zvierat veríte alebo nie, pravdou ostáva, že u mnohých pacientov, ktorí s animoterapiou majú skúsenosti došlo naozaj k zlepšeniu stavu a zvieracia terapia mala u nich výborné výsledky. Výhodou je okrem iného aj to, že takáto terapia nemá žiadne vedľajšie nežiaduce účinky a nemôže vám teda uškodiť – môže len pomôcť.