Ako zamestnať seniorov v zime

Január je zimný čas. Určite si ako opatrovateľka kladiete otázku, čo sa dá v zime so seniormi robiť. Dáme Vám pár tipov.

 

Zima je ročné obdobie, ktoré sa niekedy zanedbáva pri zaobchádzaní so seniormi a ľuďmi s demenciou. V decembri je začiatok zimy príliš zatienený vianočným a adventným obdobím. Tu sme dali dokopy štyri nápady, ako zamestnať seniorov v januári.

Zažiť sneh. V prípade, že máte možnosť nazbierať sneh a jednoducho ho vnímať zmyslami, aj keď senior nemôže ísť von. Aké to je, keď sa sneh topí v ruke?

Čas na punč a čaj. Január je zimný čas a vonku býva dosť chladno. O to príjemnejšie je spoločné posedenie pri horúcom čaji či punči a sviečkach aj po adventnom období. Umocniť atmosféru zimného večera pomôže čítanie obľúbenej knihy nahlas či rozprávanie príbehov.

Snehové kôpky z vaty. Počas chladného obdobia veľa seniorov trávi čas v uzavretých priestoroch. Tvorivými aktivitami zamestnáte ruky aj myseľ seniora. Vata symbolizuje sneh. So snehovými vločkami a snehuliakmi možno v aktivitách pre seniorov vytvárať celé zasnežené krajiny.

Spomienky na zimu. Prečo nevyužiť naše aktivačné nápady na zimu, ako je napríklad vymyslený kvíz alebo hádanky na tému zima a spomienky na ňu. Zalovte spolu so seniormi v ich spomienkach na sánkovanie, lyžovanie či uhoľné prázdniny.