Ako sa stať opatrovateľkou seniorov v zahraničí?

Ako sa stať opatrovateľkou seniorov v zahraničí? Ak uvažujete nad prácou opatrovateľky v zahraničí, ale nikdy pred tým ste túto prácu nevykonávali, tento článok Vám poskytne par užitočných rád. Práca opatrovateľky v Nemecku alebo Holandsku láka svojím vysokým zárobkom, ktorý, môže byť až do výšky 2600,- € / mesačne. Okrem toho opatrovateľka nemá žiadne náklady na stravu a ubytovanie, tie sú poskytnuté rodinou zdarma. Takto sa dá spojiť práca s cestovaním a spoznávaním novej krajiny a kultúry, mentality ľudí a ich zvykov, tradícií a miestnej kuchyne. Pokiaľ ste nikdy predtým nepracovali v zahraničí ako 24 hodinová opatrovateľka v domácnosti a nemáte skúsenosti s touto prácou, opatrovateľský kurz absolvovaný na Slovensku je výhodou a zároveň aj prvým krôčikom k vysnívanej práci. Ako získať opatrovateľský kurz?

Krok č.1. Opatrovateľský kurz

Stačí vyťukať v Google „Opatrovateľský kurz“ a miesto Vášho bydliska a hneď mate na výber viac spoločností, ktoré Vám poskytnú akreditovaný kurz pre opatrovateľky. Pozor však, kurz musí obsahovať 230 hodín a pozostávať z 3 časti: teórie, praxe a odbornej stáže v sociálnom zariadení. Samozrejme treba rátať s tým, že priemerná dĺžka takého kurzu je 5 týždňov, ale ten čas môžete využiť napríklad zopakovaním anglického alebo nemeckého jazyka=)

Cena kurzu sa začína pohybovať v cene od 119 € a po absolvovaní kurzu Vám bude vydaný certifikát, ktorý ma platnosť po celej EÚ.

 Tip: Po absolvovaní odbornej praxe si vypýtajte referenciu (odborné odporučenie) zo soc. zaradenia, kde ste praxovali. Určite to pomôže pri nasledujúcom umiestení u klienta.

Krok č.2. Jazykové znalosti.

Dobrá znalosť jazyka je kľúčová pre opatrovateľky v zahraničí. Vedieť komunikovať v jazyku je veľmi dôležitá napr. pri situáciách, aby ste si s klientom a jeho rodinou porozumeli, alebo v prípade potreby mohli rýchlo zavolať sanitku, alebo sa zorientovať na návšteve u lekára, počas sprevádzania pacienta. Avšak netreba sa toho báť, väčšinou sa zahraničné rodinky vo vedomí, že opatrovateľka je cudzinka, vyjadrujú jasne a jednoduchými vetami.

Ak ovládate anglický jazyk aspoň na úrovni B1, môžete sa uchádzať o ponuky práce ako opatrovateľka v Holandsku, Belgicku, Írsku alebo Anglicku. Taktiež ak máte aspoň základy z nemeckého jazyka, otvárajú Vám dvere do Rakúska, Nemecka, Holandska a aj Belgicka. V pracovnej agentúre Vašu znalosť jazyka otestujú telefonicky a presne Vám povedia akú úroveň máte a či sa netreba ešte doučiť.

 Tip: Dôkladne sa pripravte na jazykovú skúšku. Zopakujte si frázy týkajúce sa Vašich skúseností, záľub, Vašich povahových vlastností. Pripravte sa aj na otázky typu: “Prečo chcete pracovať v zahraničí?“, „Prečo chcete byť opatrovateľkou?“ A podobne... Pamätajte pritom na to, že prvý dojem je veľmi dôležitý.

Krok č. 3. Životopis a referencie

Netreba podceňovať dôležitosť Vášho životopisu alebo profilu. Osobný profil opatrovateľky sa posiela rodine / klientovi a práve preto je veľmi dôležitý jeho obsah, zároveň aj všetky Vaše opatrovateľské skúsenosti, ale najmä profilová fotografia. Odporúčame vybrať si profilovú fotku vo veľmi dobrej kvalite, na svetlom pozadí, najlepšie urobenú vo foto štúdiu. Žiadne tmavé okuliare, foto vonku, alebo veľmi extravagantné líčenie nie sú vhodné. Myslite na to, že aj podľa Vašej fotografii sa klient sa rozhoduje, či vyberie práve Vás. Samozrejmosťou životopisu sú aj informácie o Vašom vzdelaní, profesionálne skúsenosti, personálne hodnotenie ale aj referencie.

Zvlášť pripomíname, že referencie, ktoré sa dajú aj overiť, majú veľký vplyv pri rozhodnutí o výbere opatrovateľky. Preto platí pravidlo, čím viac referencií máte, tým je to pre Vás lepšie. Správna referencia by mala obsahovať: Vaše meno, pracovné skúsenosti, profesionálne hodnotenie ale aj kontakt na klienta (osobu, ktorá referenciu poskytuje).

 Tip: Agentúry často overujú referencie, preto budu volať osobe, ktorá Vám tu referenciu poskytla a pýtať sa, či boli klienti s Vašimi službami spokojní.

 Krok 4. Výber agentúry

 Vybrať tú správnu agentúru, s ktorou budete úspešne spolupracovať možno dlhé roky, nie je ľahká úloha. Pracovných ponúk je veľa, ale pri výbere tej správnej treba dbať na týchto pár vecí:

1. Webová stránka agentúry. Dôkladne preštudujte webovú stránku pracovnej agentúry. Seriózna agentúra má sídlo, kanceláriu, kompletné kontaktné aj firemné údaje, ale aj informáciu ako dlho funguje, príp. aj referencie od klientov. Pracovníci agentúry by Vás mali vždy radi privítať osobne v kancelárii.

2. Pozor na poplatky. Agentúra podľa zákona nesmie vyberať poplatky za sprostredkovanie zamestnania od uchádzača – občana, ale len od toho, pre koho zamestnanca sprostredkúva. Preto dávajte pozor na agentúry, ktoré od Vás hneď na úvod žiadajú administratívne alebo iné poplatky.

3. Pracovné ponuky: seriózna agentúra Vám poskytne detailný a presný popis ponuky pre opatrovanie v zahraničí. Ponuka musí obsahovať mesto, popis ubytovania, presný popis diagnózy pacienta, denný harmonogram pacienta, popis práce, dĺžku Vášho voľna, dĺžku turnusu a samozrejme Váš plat, cestovné aj iné odmeny.

4. Asistenčné služby: dbajte na to, aby Vám agentúra poskytla nielen informácie o Vašej pracovnej ponuke ale aj asistenciu počas Vášho pracovného pobytu v zahraničí. V dobrej agentúre Vám pridelia kontaktného manažéra, ktorý Vám bude k dispozícii 24/7 a v prípade potreby podá pomocnú ruku aj mediátorom a klientom.

 

Najlepšie pracovné ponuky pre opatrovateľky v Nemecku, Holandsku, Írsku, Belgicku nájdete na stránke: www. best-job.sk