Ako sa starať o ľudí s Alzheimerovou chorobou

Alzheimerova choroba je deštruktívne ochorenie mozgu. Patrí k najťažším formám stareckej demencie, objaviť sa však môže už krátko po štyridsiatke. Najskôr je zasiahnutá krátkodobá pamäť, časom dochádza k nenávratnému poškodeniu aj takzvanej dlhodobej pamäti

Alzheimerova demencia začína u ľudí nenápadne a pozvoľne. Rozvíja sa nepretržite v priebehu niekoľkých rokov. Prvými varovnými signálmi tohto ochorenia sú zhoršovanie pamäti, zabúdanie nedávnych udalostí, mien, neschopnosť rozpoznávať známe miesta a neschopnosť orientovať sa v čase.  Postihnutými alebo ich príbuznými  bývajú tieto príznaky pripisované starnutiu, stresu či depresii. 

Alzheimerovou chorobou  trpí na Slovensku 50-60 tisíc ľudí.  O túto skupinu ľudí sa starajú opatrovatelia, opatrovateľky prípadne rodinní príslušníci. Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) udáva, že Alzheimerova choroba je  jedným z desiatich hlavných smrteľných ochorení ľudstva.

Keďže vývoj tejto choroby sa podpisuje na strate zásoby slov, postuhnutý tvorí stále jednoduchšie vety a komunikácia s ním je čoraz zložitejšia. Predmet, ktorý postihnutí nedokáže označiť, pomenuje výrazo "tamtá vec". Vytráca sa u neho tiež schopnosť zapamätať si, čo mu opatrovateľ alebo opatrovateľka hovorí. Pri komunikácii s postihnutým je dôležité nezvyšovať hlas, rozprávať s ním pomaly a zreteľne. Dlhší a zložitejší rozhovor musí mať možnosť pochopiť postupne. Dôležitá je neverbálna komunikácia, chytanie za ruky či gestá, aby sa v našej prítomnosti cítil príjemne. 

Osoba postihnutá alzheimerovou chorobou máva problém s výberom oblečenia. Vhodné je pomôcť mu aj so správnym postupom pri obliekaní. Upravený zovňajšok zvyšuje dôstojnosť. Opatrovateľka by mala opatrovanú osobu motivovať, aby sa starala o svoj vzhľad. 

Inkontinencia často doprevádza alzheimerovu chorobu. V dôsledku úniku moču ešte pred príchodom na toaletu je vhodné, aby postihnutá osoba mala na sebe ľahko snímateľný odev. V prípade, že sa opatrovaná osoba horšie orientuje v priestore a často má problém s nájdením toalety, je na mieste túto osobu tam doprovodiť, prípadne dvere toalety nejakými znakmi (nie písmom) označiť.

V Nemecku k roku 2020 bolo 1,6 milióna ľudí s týmto ochorením. Počet týchto ľudí rapídne stúpa. Mnohí z nich potrebujú každodennú starostlivosť. Ideálnym riešením pre nich je domáca 24hodinová starostlivosť zabezpečovaná opatrovateľkou alebo opatrovateľom.