Ako postupovať pri pacientoch s Demenciou

Ako postupovať pri pacientoch s Demenciou, tipy a triky pre pracovnú pohodu! Demencia je duševná porucha, ktorá spočíva v oslabení rozumových schopností. Stupňuje sa a rozdeľujeme ju až do siedmych rôznych štádií, pri čom pacienti v siedmom štádiu demencie vyžadujú asistenciu skoro s každým úkonom v ich živote.

Mnoho našich opatrovateliek pracuje s klientami práve vo vysokých štádiách demencie a preto sme sa rozhodli zistiť a napísať pár nápomocných rád ako sa s pacientom s danou chorobou zaobchádzať a stále zostať v duševnej pohode.

1. Rozprávajte jednoducho Toto možno znie jednoznačne, ale z praxe vieme že mnoho opatrovateliek robí chybu pri pacientoch s demenciou a pýtajú sa otázky vyžadujúce odpoveď na ktorú treba premýšľať, napríklad “čo by ste si dnes dali fajné na obed?” Ľudia s demenciou môžu takéto “zložité” otázky považovať za mätúce. Jednoduchšie bude spýtať sa “dali by ste si cestovinu”? a takýmto spôdobom rozhodnúť za nich.

2. Spravte okolie ukľudňujúcim podľa možností Prepchatá miestnosť, málo svetla, príliš silné farby frustrujú každého z nás- a pacientov s demenciou priam sto násobne. Ľudia s demenciou sa cítia v nezorganizovanom a preprlnenom priestore akúsi frustráciu. Kachličky v kuchyni s príliš veľa vzormi tiež vedia spôsobiť poriadny rozruch v hlave postihnutého pacienta. Skúste tieto rušivé fakty eliminovať. Skúste pacientovi pustiť mozarta alebo beethovena, ktoré pôsobia ukľudňujúco. Napríklad aj taká bezprostredne zapnutá televízia v pozadí vie spôsobiť poriadny zmätok v hlave pacienta. Eliminujte tieto rušivé fakty.

3. Sila dotyku Chytenie sa ruku pacienta keď im niečo chcete povedať vie vyslať veľmi silný, dôležitý signál do mozgu, že je všetko v poriadku. Držanie za ruku pacienta utvrdzuje, že v tomto ťažkom boji valnom demencia nie je sám. Dotyk navodzuje pocit sa bezpečia. Posledné štúdie dokonca dokazujú, že zovretie ruky v päsť stabilizuje telesný pohyb, aktivuje pamäť a pozitívne stimuluje mozog.

4. Cvičenie Štúdie dokazujú že pokiaľ to fyzický stav pacienta povoľuje, aktívny pohyb spomaľuje napredovanie demencie do pokročilých štádií. Agresívne správanie, čo robiť ? Zostante kľudná. ALE Prečo sa ľudia s demnciou agresívne správajú? Ľudia s demenciou zvyknú agresívne vybuchnúť zvyčajne preto, že sa začnú cítiť zmätene, že sa zľahnú alebo sa začnú cítiť bezvýchodiskovo. Skúste psychologicky zistiť, čo mohlo u pacienta tento stav vyvolať, či to bol konkrétny vonkajší podnet, alebo spomienka. Potom skúste nenápadne počas zišovania príčiny presmerovať tému na niečo príjemnejšie. Nezapájajte sa do hádky. Ak je pacient agresívny a uráža Vás, neberte si to osobne. Neopravujte ho ak povie v zápale záchvatu nesprávnu informáciu, presnosť tejto informácie nemá takú váhu ako ten pocit, ktorý sa Vám pacient snaží týmto “výbuchom” dať na javo.

V neposlednom rade milé opatrovateľky, dbajte na svoje duševné šťastie Keď aktívne opatrujete pacienta s demenciou, pocítite fyzickú a emotívnu stopu na sebe samej. Opatrovateľky často spomínajú nedostatok spánku, slabé stravovacie návyky, slabý pohyb a
odkladanie vlastných návštev lekára. Skúsenosti ukazujú, že opatrovateľkám sa najlepšie pracuje keď dbajú na seba samú na prvom mieste. Viete, to je ako v lietadle, povedia Vám že v prípade nebezpečenstva si najprv nasaďte vlastnú kyslíkovú masku a až potom pomáhajte ostatným. Best Job Vám ponúka širokú ponuku pracovných ponúk v zahraničí. Všetky nájdete na www.best-job.sk