7 TIPOV AKO SA SCHLADIŤ V HORÚCOM LETNOM POČASÍ

Existuje veľa spôsobov, ako sa v lete dá bojovať s vysokými teplotami. Chladený nápoj, zmrzlina, letný šalát, bazén, sprcha či klíma. Možností ako ochladiť v lete telo je veľa. Dajte si však pozor na zdravie. Prinášame Vám niekoľko tipov ako zvládnuť vysoké teploty v lete.

1. Veľa tekutín
Čím je vonku teplejšie, tým väčšiu chuť máme na ľadovo studené nápoje. Ich pitím si však môžeme viac uškodiť, ako pomôcť. Ľadová voda môže pôsobiť v našom rozhorúčenom organizme stresujúco na horné dýchacie cesty. Takto si môžeme ľahko spôsobiť zápal hltana.
Ešte nepriaznivejší vplyv majú ľadové nápoje na sliznicu žalúdka, môžu v tejto oblasti dokonca vyvolať kŕčovité bolesti. Čo je teda ideálne na zahnanie smädu? Vhodné je piť mierne chladené tekutiny, s teplotou okolo 18 až 20 stupňov, tie najlepšie zaženú smäd.
Vyhýbať by sme sa mali sladeným nápojom. Pozor si treba dávať aj na pitie alkoholických drinkov, pivo nevynímajúc. Intolerancia na alkohol v horúčavách prudko stúpa.

2. Aj strava ochladzuje
V horúčavách potrebuje organizmus spáliť menej energie na to, aby sa vyrovnala teplota tela s teplotou vonkajšieho prostredia, preto sa znižuje bazálny metabolizmus. Preto máme v lete chuť na menej kalorické jedlá, chutí nám viac zelenina a ovocie. Aby ste zbytočne nezahrievali sporák a rúru, pripravujte studené dobroty. Šaláty, studené polievky, smoothies či nepečené dezerty sú vynikajúce chuťovo, ochladia a odľahčia váš jedálny lístok, takže sa budete aj menej potiť. V horúcich dňoch skvelo ochladí aj kúsok studenej uhorky alebo ľadovo vychladený melón.

3. Nevpustite teplo dovnútra
Najúčinnejšie sú rolety, ktoré zabránia prieniku až 85 % slnečných lúčov. Pomôžu tiež žalúzie, ktoré pohltia až 60 % slnečných lúčov. Tie hliníkové však na noc vytiahnite – cez deň zachytávajú teplo, lenže vďaka tomu večer fungujú ako kúrenie. Ak nechcete kupovať rolety či žalúzie, vystačíte si s tmavým závesom.Cez deň nechajte okná zatvorené a zatemnené. Vetrajte len skoro ráno, neskoro večer a cez noc. Najlepšie je aspoň na chvíľu urobiť prievan, ktorý do domácnosti vnesie príjemný večerný vzduch.

4. Schlaďte cievny systém
Na pár sekúnd každých pár hodín pustite na svoje zápästia prúd studenej vody. Keďže tadiaľ prechádza hlavná tepna, pomôže vám to ochladiť krv v tele. Dokážete tak znížiť teplo, ktoré pociťuje vaše telo, až na hodinu. Funguje aj ochladzovanie ďalších telesných partií – reč je o zadnej strane krku, kolenách a nohách. Môžete ich schladzovať vlhkou handričkou, ktorú držíte v chladničke.

5. Jedzte pikantnejšie potraviny
Jedzte korenené jedlá. Hoci to môže byť tá posledná vec, na ktorú máte v horúcom počasí chuť, karí a čili dokážu v ústach stimulovať receptory, podporiť krvný obeh a spôsobiť potenie organizmu, ktoré ochladzuje telo. Pikantnejšie potraviny sú v lete vítané.

6. Osprchujte sa
Máte chuť vliezť po prehriatom slnečnom dni do sprchy a pustiť na seba prúd studenej vody? Prechod z jedného extrému do druhého sa vám nemusí zo zdravotného hľadiska vyplatiť. Okrem rizika prechladnutia hrozí, že sa vôbec nedostaví efekt žiadúceho ochladenia. Dajte si teplý kúpeľ alebo sprchu s vodou len o trochu chladnejšou než je teplota vášho tela, najmä pred spaním. Aj keď studená sprcha znie rozhodne lákavejšie, vaše telo po nej generuje teplo, aby kompenzovalo tepelné straty.
Prehriatemu organizmu takisto neprospejete, keď sa prudko hodíte do studeného bazéna. Náhla zmena teploty zaťažuje kardiovaskulárny systém, preto sa pri kúpaní odporúča najprv sa postupne ochladiť a až potom si zaplávať.

7. Prvá chladivá pomoc
Ak vás po príchode domov zaskočí vlna horúčavy, vypite aspoň jeden veľký pohár príjemne vychladenej vody alebo čaju. V chladničke majte vždy pripravený ľad a džbán s obľúbeným nápojom. Vďaka studenému pitiu sa telo lepšie aklimatizuje a vy ľahko zvládnete teplotný šok. Vyhnite sa ale ľadovej triešti, z ktorej ľahko rozbolí hlava.