7 ATRAKCIÍ KTORÉ SA OPLATÍ VIDIEŤ V DUBLINE

Metropola Írska prešla za ostatných desať rokov vďaka pozoruhodnému ekonomickému boomu výraznou zmenou. Dnes patrí medzi najnavštevovanejšie európske destinácie, je pulzujúcim mestom s hmatateľnou atmosférou

Do Írska chodia mnohí Slováci za prácou. Alebo na návštevu za rodinou, ktorá tam za prácou už odišla.  Pozrite sa s nami na niektoré zaujímavé mietsa, ktoré určite stoja za návštevu.

PIVOVAR GUINESS
Pivovar Guinness je najnavštevovanejším miestom celého Írska. Každý rok ho navštívi viac ako jeden milión návštevníkov. V interaktívnom Guinness Storehouse na St. James´s Gate sa na šiestich poschodiach dozviete všetko o výrobe, exporte a reklame spojenej s týmto lahodným tmavým mokom s charakteristickou krémovou penou. Ak netúžite po turistickej prehliadke, pivo samotné nájdete na každom rohu. Hovorí sa, že v každej krčme chutí inakšie a tak budete musieť otestovať tých krčmičiek hneď zopár. Guinness patrí medzi nájznámejšie pivá na svete. Predáva sa v 120 krajinách a vypije sa ho takmer miliarda litrov ročne.

2. OLD JAMESON DISTILLERY
V Írsku by ste mali počas pobytu ochutnať aj pravú írsku whisky. Na ulici Bow Street navštívte Old Jameson Distillery, kde je dnes interaktívne múzeum výroby tohto lahodného moku. Celý interiér je ladený dobovo do 19. storočia, keď sa tu začala vyrábať jedna z najkvalitnejších whisky na svete. Sprievodca vás prevedie celou výrobou, podrobne vám vysvetlí celý proces tejto trikrát destilovanej whisky a na záver prehliadky je samozrejme, ochutnávka.

3. TEMPLE BAR
Ak sa ocitnete v Dubline večer, nezabudnite sa poprechádzať v rušnej štvrti Temple bar, kde môžete navštíviť desiatky kaviarní, krčiem s tradičnou írskou hudbou, ale aj množstvo medzinárodných reštaurácií a suvenírových obchodíkov, keďže táto oblasť je posiata turistami.. Ak budete chcieť ochutnať iné kultúry, nie je to problém, nájdete tu aj ázijské či indické reštaurácie a dokonca je tu aj tradičná česká krčma s vepřom, knedlom, zelom a čapovanou plzňou.

4. CHRIST CHURCH CATHEDRAL A DUBLINIA
Najstaršia budova v Dubline pochádza pôvodne zo začiatku 11. storočia a je spojená mostom s vikingským a stredovekým múzeom “Dublinia Najväčším svätostánkom v Dubline je gotická Katedrála svätého Patrika. S vežou týčiacou sa do výšky 69 metrov je to zároveň najväčší kostol v celom Írsku. Táto nádherná cirkevná stavba bola postavená v roku 1191 na mieste pôvodného malého kostolíka z 5. storočia. Podľa tradície tu svätý Patrik v studni krstil veriacich.

5. UNIVERZITNÁ KNIŽNICA
Za návštevu jednoznačne stojí prehliadka najstaršej írskej univerzity Trinity College, ktorú založila ešte Alžbeta I. v roku 1591. Turistické prehliadky po univerzite robia mladí študenti a absolventi za 12€ od 10.15 do 15.45 a porozprávajú vám množstvo zaujímavých historiek. Dozviete sa prečo sú stromy na jednej strane areálu omnoho košatejšie, prečo je na univerzite obrovská knižnica, prečo je ceremónia iba v latinčine a ďalčie vtipné príbehy zo štúdia a zvykov na univerzite. A

6. DUBLINSKÝ HRAD
Zaujímavý komplex stavieb v centre mesta pôsobí v dnešnej dobe až nenápadane. Voľakedy významné opevnenie v časoch Vikingov malo strategickú polohu pri rieke. V krásnych záhradách sa v tých časoch nachádzalo čierne jazero -‘Dubh Linn’, ktoré určilo dnešný názov mesta. Viac ako 700 rokov bol sídlom anglických miestodržiteľov a symbolom ich moci, až do roku 1922, keď vznikla Írska republika.Dublinský hrad bol v 18. storočí po veľkom požiari kompletne prestavaný v elegantnom gregoriánskom štýle.

7. DUBLINSKÉ DVERE
V dublinských uličkách nezabudnite poobdivovať rôznorodé pitoreskné farebné dvere na domoch. Poprechádzajte sa predovšetkým okolo námestia Merion Square a po ulici Fitzwilliam Street, kde nájdete vchodové dvere rozmanitých farieb a tvarov. Sú to obľúbené foto úlovky pre každého fotografa a návštevníka tohto čarovného mesta. Poprechádzajte sa okolo Merion Square a Fitzwilliam street, kde nájdete dvere rozmanitých tvarov a farieb.