6 voľnočasových aktivít, ktoré môžete robiť so seniormi

Asi každý z nás má v rodine seniora s ktorým rád trávi čas. Keďže ich mobilita je častokrát obmedzená, vždy vymýšľame cesty ako im spríjemniť deň. Potom sú tu pani opatrovateľky, ktorých prácou je so staršími tráviť takmer celý svoj pracovný čas a preto nás napadlo že vymyslíme a spíšeme aktivity, ktoré im možno tento „voľný čas“ strávený so seniormi uľahčia!

Aktivity pre seniorov s lepšou motorikou:

 

Servítkujte!

Čo potrebujeme? Starší predmet ktorý by bolo treba nejako okrášliť, napr. drevená škatuľka, kovová miska, pestré servítky s vzormi a obrázkami, nožnice, tekuté priesvitné lepidlo, štetec.

Dáme seniorovi vystrihnúť obľúbený obrázok zo servítky. Keďže servítky sú 3 vrstvové, oddelíme jednotlivé vrstvy a ponecháme si len tú vrchnú. Priložíme vystrihnutú servítku na predmet ktorý chceme okrášliť, štetcom pokryjeme obrázok lepidlom. Necháme zaschnúť, hotovo! 

Realizujte sa v záhrade!

Nechajte seniora nech ide pooberať alebo natrhať obľúbené rastliny i plody do záhrady alebo miestneho parku. Následne keď prídete domov ich dajte vysušiť na noviny. O pár dní si pripravte hrubší motúz. Nechajte seniora tieto predmety navliekať na motúz. Môže vytvoriť peknú, závesnú dekoráciu alebo náhrdelník.

Nechajte ich nech sa vrátia v čase a naučia Vás nejakú ručnú prácu.

Mnoho seniorov ovláda určitý druh ručnej práce. Ženy zvykli štrikovať, pliesť koberce, háčkovať. Ak sa tomu už nevenujú, skúste im túto milú spomienku oživiť tým že ich vyzvete nech Vám niečo vytvoria pre radosť 

 

Aktivity pre seniorov so zhoršenou motorikou:

 

Vytiahnite škatuľu s fotografiami!

Hovorí sa, že čím častejšie oživovanie pamäte u seniorov, tým pomalšie starnutie. Zahrajte sa: Povedzte mu alebo jej, nech vám nájde fotografiu prostredného syna. Alebo nech Vám ukáže fotografiu svojich rodičov. Potom nech nájde fotografiu rodnej dediny. O zábavu bude postarané!

Ak to okolnosti povoľujú, zoberte seniora na nákup ktorý bežne robievate sama.

Pre niekoho niečo obyčajné ale pre seniora zážitok. Bude sa cítiť užitočný. Čoby ste mali kúpiť len napríklad maslo. Dajte ho do tašky a nechajte seniora tú tašku niesť. Naozaj sa Vám za to zavďačí!

Uvarte seniorovi jeho obľúbené jedlo, ale nechajte ho Vás navigovať. Ľudia zvyknú mať obľúbené jedlo ale presne také aké robievala ich mama. Preto ak poznajú recept ale sami by to už navariť nezvládli, nechajte sa navigovať. Pýtajte sa ich koľko toho, koľko toho a tak ďalej. A pre tých ktorí si už na recept nespomínajú, vyhľadajte si ho na internete a keď si toto jedlo spolu dáte, vychváľte ho do nebies!