6. DECEMBER - SVIATOK SV. MIKULÁŠA V HOLANDSKU

V Holandsku sa vianočné tradície líšia od tých v strednej Európe: darčeky nosí Mikuláš, nie Ježiško, a samotné Vianoce sú vnímané ako dodržiavanie cirkevných zvyklostí a príležitosti pre rodinné stretnutia.

Kým na Slovensku deti na Vianoce čakajú Ježiška, holandské veria, že prichádza "Vianočný muž", Kerstman, ktorý pochádza z Laponska vo Fínsku a možno im aj on donesie ešte nejaké darčeky. Väčšinou sú to rôzne sladkosti.
Holandské deti v tom majú jasno: najdôležitejší deň v poslednom mesiaci v roku je 5. december, keď Sinterklaas (sv. Mikuláš) doručuje darčeky. Hoci v strednej a vo východnej Európe sa mikulášsky deň, spojený s drobnými darčekmi, oslavuje 6. decembra, v Holandsku sa hlavné oslavy konajú deň predtým a väčšina holandských detí vie, že Sinterklaas im práve v tento deň prináša darčeky a sladkosti.
Oslavy okolo príchodu Mikuláša sa začínajú už v druhú novembrovú sobotu, lebo podľa miestneho folklóru Sinterklaas žije v Španielsku a každý rok si vyberie iný prístav na príchod do Holandska, aby ho mohlo vidieť čo najviac detí.
Každé mesto aj mestečko si robí taký malý príchod Sinterklaasa podľa svojho. Niekam príde na lodi, inam na koňoch, k nám ho tento rok doviezli požiarnici. Sprevádzajú ho jeho sluhovia, nazývaný Zwarte Piet (Čierny Peter), ktorý prídu na miesto stretnutia vždy prví a spievajú s deťmi pesničky, ktorými Sinterklaasa vítajú a volajú medzi seba. Rozdávajú deťom maličké zázvorové perníčky nazývane "peppernoten", pýtajú sa ich, či písali Sinterklaasovi list.
Nakoniec príde aj Sinterklaas, počas tohto prvého oficiálneho stretnutia ešte bez darčekov. Podá deťom ruky, zaspieva si s nimi, dostane od detí obrázky a listy.Počas najbližších dní, až do 5. decembra, môžete stretnúť Sinterklaasa postupne všade. V nákupných centrách, škôlkach, školách, na plavárni. Počas týchto stretnutí s ním vždy deti spievajú pesničky a nakoniec dostanú malý darček.
V týchto dňoch si dávajú deti 2-3 krát do týždňa (závisí to od rodičov) večer pred dvere alebo do okna topánky, kam im prinesie Sinterklaas nejakú dobrotu alebo drobnosť. Piateho decembra je tzv. "pakjesavond" alebo "večer balíčkov", kedy prinesie Sinterklaas vo vreci darčeky. Ľudia si často objednávajú domov Sinterklaasa aj s Čiernymi Petrami pre svoje deti alebo vnúčatá.
Niektorí si tento večer rozdávania darčekov urobia o deň či dva skorej, aby sa mohli všetci stretnúť a byť spolu. Pochutnajú si na marcipánových dobrotách alebo perníku s mandľovou plnkou. Mikuláš podľa tradície opúšťa Holandsko na druhý deň, 6. decembra, keď sa cez prístav v Rotterdame vracia do Španielska. Od tohto dňa Holanďania začínajú pripravovať vianočnú výzdobu - stromček, vianočné vence na oknách a občas aj tzv. Kerstdorp, miniatúrnu vianočnú dedinu.