6 aktivít pre ľudí s obmedzenou mobilitou

Veľa starších ľudí trpí obmedzenou mobilitou, či už je to spôsobené predošlými pádmi, artritídou alebo inými chorobami. To spôsobí, že si už nemôžu užívať niektoré činnosti, ktoré predtým tak radi robili. To ale neznamená, že už nemôžu robiť vôbec nič.

Aj s obmedzenou mobilitou si stále môžu nájsť nové koníčky a využiť svoj voľný čas tak, aby sa zabavili. Je niekoľko možností ako človeka zapojiť do činností, ktoré nevyžadujú toľko pohybu. My vám ponúkame týchto 6 aktivít, ktoré môžete využiť so svojim pacientom

1. Čítanie
Čítanie je skvelou aktivitou nielen pre starších ľudí. Je to úžasný spôsob ako spolu stráviť čas a zabaviť myseľ. Tiež môže zlepšiť pamäť a spánok, redukovať stres a oddialiť spomalenie kognitívnych funkcií.
Či už má váš pacient rád knihy, magazíny alebo rád počúva audioknihy, môže sa tak ponoriť do príbehu, pozrieť na fotografie alebo sa dozvedieť niečo nové zaujímavej téme.
Navyše zorganizovanie Čitateľského klubu pre seniorov môže byť ďalšou cestou ako si užívať čítanie a ešte sa pri tom aj socializovať.

 

2. Vyskúšajte rôzne záľuby
Medzi aktivity, ktoré nevyžadujú mnoho pohybu patria napríklad varenie, pečenie, pletenie, háčkovanie, sadenie kvetov do kvetináčov, hra na hudobný nástroj alebo učenie sa nového jazyka.
Je to tiež dobre využitý čas, pretože sa môže stať, že pacient nikdy predtým nemal možnosť túto činnosť vyskúšať a je tu teda šanca, že sa naučí niečo nové. Tiež je to dobrá cesta ako udržať myseľ aktívnu a vyhnúť sa nude.

 

3. Buďte kreatívni
Ďalším dobrým príkladom ako stráviť voľný čas je spojenie sa s pacientovou kreatívnou stránkou. Kreslenie, maľovanie, vyrábanie zápisníkov, fotoalbumov s rodinnými fotografiami alebo vyrábanie knihy s rodinnými receptami, to všetko sú aktivity ako sa zabaviť.
Veľkou výhodou je, že výskumy dokázali, že takéto tvorivé činnosti môžu pomôcť ľuďom, ktorí bojujú s chronickou chorobou, tiež zlepšujú náladu, znižujú stres a úzkosť.

 

4. Trávenie času von
Napriek obmedzenej mobilite si môže váš pacient užiť trochu času vonku, príroda dokáže človeka zrelaxovať a je to vynikajúce pre zlepšenie nálady. Stačí, že si posedíte na verande a budete len pozorovať okolie.

 

5. Hrajte hry
Na svete je nespočetné množstvo hier, z ktorých si môžete vybrať. Môže ísť o klasické hry pre dvoch hráčov, kartové hry, skladanie puzzle alebo spoločné lúštenie krížoviek.

 

6. Pozeranie filmov, seriálov a počúvanie hudby
Mať zapnutú televíziu celý deň určite nie je produktívne a zdravé trávenie času, ale film alebo zopár častí seriálu môže byť spríjemnením časti dňa. Pozeranie televízie sa dokonca môže prelínať s nejakou záľubou. Napríklad sa môže váš pacient dozvedieť niečo nové o téme, o ktorú sa zaujíma práve z dokumentu, ktorý sleduje. Alebo sa môže naučiť nový recept z programu o varení.
Počúvanie hudby je ďalšou aktivitou, ktorú možno zvážiť. Hudba dokáže znížiť mieru stresu, úzkosti a bolesti. Zlepšuje spánok a taktiež pamäť.