27. APRÍL - DEŇ KRÁĽA V HOLANDSKU

Nikdy vás Holanďania neprivítajú srdečnejšie ako 27. apríla, pretože vtedy medzi nich jednoducho zapadnete. Bez ohľadu na to, odkiaľ ste. Oblečte sa do oranžového a utekajte do ulíc oslavovať narodeniny kráľa.

Mestá a obce Holandska sú vyzdobené pri príležitosti narodenín tamojšieho kráľa Viliama Alexandra, ktoré sa oslavujú v celej krajine ako "Kráľov deň". Na počesť monarchu sa konajú ľudové slávnosti, blšie trhy či hudobné predstavenia. Výzdobu i oblečenie účastníkov osláv charakterizuje oranžová farba, ktorá je v Holandsku symbolom kráľovského dvora.


Viliam Alexander je v súčasnosti v Holandsku populárny takmer rovnako ako jeho matka Beatrix v čase, keď bola ešte kráľovnou. Ukázal to aktuálny prieskum verejnej mienky. Kráľovná Beatrix sa vzdala trónu v prospech syna Viliama Alexandra v apríli 2013. Dovtedy sa oslavovali Narodeniny kráľovnej (Koninginnedag) a to 30. apríla. Stalo sa tak po abdikácii kráľovnej Beatrix a príchode nového kráľa, jej syna Willema-Alexandra.

S touto tradíciou začala kráľovská rodina v 19. storočí, a to verejnými oslavami narodenín princeznej Wilhelminy známymi ako Deň princeznej, aby si tak zvýšila popularitu medzi ľudmi. Oslavy sa konali v auguste, tesne pred začiatkom školského roka, čo bolo ideálne načasovanie pre deti, ktoré mohli osláviť posledné dni leta veľkou párty. Dátum aj názov osláv sa postupne menili podľa narodenín aktuálnej kráľovnej na začiatok augusta a neskôr na koniec apríla. Posledná holandská kráľovná Beatrix sa síce narodila koncom januára, ale Deň kráľovnej ponechala 30. apríla na počesť narodenín svojej matky Juliany a súčasne aj na pripomenutie svojej korunovácie, ktorá sa konala v ten istý deň. Deň kráľa je v Holandsku štátnym sviatkom a príležitosťou obliecť sa do národnej oranžovej farby a pridať sa k oslavujúcim davom v uliciach miest.

Samotný Deň kráľa je pre každého iný. Ulice sú plné ľudí, ktorí predájú všetko možné, ponúkajú občerstvenie a rôzne služby, vrátane WC, ktorých je pri toľkých ľuďoch nedostatok. Hlavne deti majú radosť z toho, keď si môžu zarobiť predávaním svojich výrobkov. Amsterdam sa tak v tento deň mení na jedno veľké trhovisko, ktoré sa tiahne popri známych kanáloch v Jordane a v okolí Nieuwmarktu. Kto si nestihol kúpiť oranžové oblečenie, má mnoho možností napraviť to.
Amsterdamské ulice sú v oranžový deň také preplnené, že tradičný holandský dopravný prostriedok bicykel je lepšie nechať zamknutý doma. Tí nepoučiteľní často ostanú trčať v dave ľudí, alebo prídu o svoje bicykle v kanáloch, ak si ich starostlivo nezamknú. Počet bicyklov, ktoré skončia v jednom zo 165 amsterdamských kanálov je neznámy, no mesto kanály pravidelne čistí a bicykle vytiahnuté vodným bagrom potom končia na šrotovisku.