10 tipov ako začať žiť zdravšie

Patríte k tým, ktorí si dali do Nového roka predsavzatie, že schudnú? Alebo začnú cvičiť? Alebo sa zdravšie stravovať? Stravovať sa zdravšie nemusí byť drina. Stačí, ak začnete postupne meniť svoje návyky.

Byť v zajatí nepsrávnych návykov je ťažké. A zbaviť sa ich o to ťažšie. Ale nie nemožné! Ponúkame pár tipov ako na to.
Zdravý životný štýlje súhrn toho, ako človek žije. Ľudia majú radi svoju rutinu. Nakupujeme v určitých obchodoch, určité dni, určité potraviny, varíme určité jedlá. Vyrastali sme v dobe, kedy otázka zdravého stravovania nebola taká aktuálna ale dnes je doba iná. Mnoho ľudí sa začína zaujímať o svoje zdravie a postavu a zvyknú sa nás pýtať ako žiť zdravšie.
Neexistuje na to univerzálny návod. Keď príde reč na zdravé stravovanie, internet je zahltený informáciami o radách, čo sa smie, čomu sa vyhnúť. Existujú stovky diét, názorov. Nie je prekvapujúce, že je náročné nejak začať a tak je oveľa pohodlnejšie držať sa svojich rutín.
Tak ako žiť zdravšie? Začni s malými krokmi.
1. Jedzte zdravo
Začni deň pohárom teplej vody s citrónom, ktorá naštartuje metabolizmus. Nahraď biele pečivo či cestoviny, ryžu alebo múku za celozrnné verzie. Namiesto vyprážania grilujte, var vo vode, alebo peč v rúre. .Zmenši svoje porcie, používaj menšie taniere ktoré majú kontrastnú farbu s jedlom.
Nezabudni raňajkovať. Začni deň výživnými raňajkami (vajíčka, avokádo, smoothie s bielkovinami), budeš mať menšiu tendenciu siahať po nezdravých jedlách.
2. Zvýšte pitný režim
Pite viac čistej vody a bylinkových čajov. Daj stop všetkým sladeným limonádam.Pi denne aspoň 2 litre vody a čajov. Budeš mať menšiu tendenciu sa prejedať Pitný režim občas doplňte o nesýtené pramenité vody a minerálne vody.
3. Hýbte sa, cvičte
Ideálne denne, minimálne však 4x týždenne. Fitness odborníci tvrdia, že 2 hodiny týždenne je potrebné venovať sa aeróbnemu cvičeniu a 2 hodiny týždenne anaeróbnemu, čo je v praxi napr. 2x skupinové cvičenie alebo beh a 2x posilňovňa s trénerom. Ak sa vám to zdá príliš veľa alebo ste doteraz vôbec necvičili, začnite prechádzkami a postupne pridávajte náročnejšie cvičenie. Vytvorte si z pohybu nevyhnutnosť!
4. Doprajte si dostatok spánku
Spite pravidelne min. 7 (ideálne až 8) hodín denne. Zvyknite si chodiť spať pred polnocou, pred spaním nepoužívajte mobil, notebook, TV... Radšej si dajte upokojujúci kúpeľ. Doprajte si kvalitnú posteľ, matrac, antialergické obliečky. To všetko môže prispieť k vášmu kvalitnejšiemu spánku.
5. Nefajčite
Zásada č. 1. Fajčenie je najrizikovejším faktorom, ktorý poškodzuje zdravie! Neexistuje žiadny iný faktor, ktorý by viac zvyšoval riziko srdcovo-cievnych ochorení a rakoviny. Vplyv fajčenia na zvýšenie rizika ochorení je taký silný, že ho môžete ostatnými faktormi len znížiť, ale nikdy nie úplne kompenzovať.
6. Nepite alkohol
Ak už si musíte dopriať alkohol, snažt sa ho obmedziť na minimum. Ak si chcete dopriať pohárik, zvoľte značkové suché čerené víno. Ale naozaj len občas. :)
7. Myslite pozitívne
Myšlienky majú obrovskú moc. Naše vlastné myšlienky sú zodpovedné za náš život. Nezabúdajte myslieť pozitívne každý deň! Myslieť pozitívne je niekedy umenie, ale aj to sa dá naučiť. Začnite ráno – nastavte sa na pozitívny deň, pozitívne zážitky a milé stretnutia s ľuďmi.
8. Robte veci, ktoré vám robia radosť
Venujte sa nejakému hobby, začnite chodiť na kurz keramiky alebo sa staňte súčasťou turistického zväzu. Je tak veľa spôsobov, ako si urobiť radosť (a nemusí to byť práve tabuľka čokolády)! :)
9. Nájdite si prácu, ktorá Vás baví
Takú, kedy sa každé ráno budete tešiť na nový pracovný deň, na kolegov, na to, čo vytvoríte, koľkým ľuďom pomôžete, čo po sebe zanecháte. Motivácia môže byť u každého iná, ale základom je pracovať v oblasti, ktorá je vášmu srdcu blízka.
10. Odbúravajte stres 
Začnite stres zvládať efektívne. Nájdite si ten „svoj“ spôsob ako to urobiť. Cvičte jogu, meditujte, prestaňte pozerať TV s množstvom negatívnych správ, viac spite, popracujte na svojom time-manažmente, rozlúčte sa s vecami/vzťahmi, ktoré nefungujú a ono to pôjde. Krok za krokom.

No čo poviete? Oplatí sa žiť zdravo?